Župani obmejnih občin za aktivacijo 37a člena

Župani občin, ki mejijo na Hrvaško so Ministru za obrambo, mag. Mateju Toninu, včeraj predali pobudo za aktivacijo razvpitega 37. a člena. Prvopodpisanemu županu Ilirske Bistrice so se pridružili tudi vsi župan obmejnih občin v Spodnjem Podravju, torej župani Središča ob Dravi, Ormoža, Gorišnice, Zavrča, Cirkulan, Vidma, Podlehnika in Žetal.
Župani v omenjeni pobudi zahtevajo, da slovenska vojska pomaga policiji na obmejnih območjih v boju z nelegalnimi prehodi meje. Lokalne skupnosti obmejnih občin naj bi bila namreč v primeru nelegalnih prehodov meje najbolj na udaru.
Slovenska vlada sicer želi, da bi pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo za obdobje 3 mesecev sodelovali pri širšem varovanju državne meje. Poslanci so v okviru Odbora za obrambo o aktivaciji člena že razpravljali, vendar opozicija predloga ni podprla.
Župan obmejnih občin so presenečeni zaradi pomislekov o uporabi Slovenske vojske za varovanje državne meje v času, ko se Slovenija trudi zajeziti epidemijo koronavirusa. Ob razmerah, v katerih so nastanjeni migranti v Evropi in Turčiji, so župani prepričani, da množične okužbe med njimi ne bo mogoče preprečiti.
Zaradi vsega navedenega so župani podporli predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi in apelirajo na državni zbor, da predlog tudi izglasuje.

Deli s prijatelji: