Znamenita Postojnska jama ima povsem nove vlakce!

Postojnska jama je pred dnevi predstavila popolnoma nove vlakce, saj so po 43 letih prenovili vozni park. Legendarni jamski vlakec ohranja svojo podobo, a drvi k uresničitvi popolne trajnostne strategije. Po drugem tiru. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame je na novinarski konferenci, ki je vzbudila veliko zanimanja, predstavil popolnoma nove vlakce Postojnske jame ter rekordne rezultate podjetja. Novinarji so si ekskluzivno ogledali tudi jamsko zakulisje – remizo (garažo za vlakce) z delavnico, kar je sicer zaprto za javnost.

Prvič v zgodovini Postojnske jame so z enkratno investicijo zamenjali celoten vozni park. Novi zmogljivejši vlakci uresničujejo trajnostno vizijo turizma v Postojnski jami. Kljub posebnim tehnološkim novostim pa vlakci ohranjajo legendarno podobo in prav to je bil poseben izziv pri razvoju novih vlakov. »Tako kot zgodovinski tramvaji v San Franciscu predstavljajo simbol mesta in so sinonim vožnje s tramvajem po vsem svetu, tudi naši vlakci predstavljajo poseben simbol jame in so sinonim za neverjetna doživetja podzemnega sveta. Rumeno-rdeči vlakec, ki vozi po železnici zgrajeni pred 147 leti je pač legenda. Dobri stari vlakci v notranjosti skrivajo veliko novosti in tehnoloških izboljšav, ki jim bodo obiskovalci in jama hvaležni,« je na predstavitvi dejal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Razvoj infrastrukture in vlakcev že od nekdaj napovedujeta prihodnost turizma v jami. Tudi tokrat je tako, saj z novimi vlakci utrjujejo zavezo trajnostnemu ter okolju prijaznemu turizmu, ki je naše glavno vodilo. »V nakup novih vlakcev nismo šli zaradi dotrajanosti ali neuporabnosti prejšnjih, ampak zaradi zagotavljanja trajnosti, skrbi za okolje ter varnosti gostov in voznikov,« je še poudaril Marjan Batagelj med edinstvenim ogledom remize Postojnske jame, kjer imajo delavnico in polnilnice za njihove vlake. Ker v jami vladajo posebni pogoji in je tudi namen vlakcev poseben, pogosto izboljšave in razvoj vlakov nastajajo prav v njihovih delavnicah, večina predlogov in izboljšav pa pride od njihovih voznikov in strojnikov. Za tradicionalno podobo novih vlakov se skrivajo desetletja znanja, saj gre za dragocen jamski know-how.

Vsaka od 6 novih lokomotiv po jami vleče 15 vagonov. En vlak tako lahko prevaža do 116 gostov z maksimalno hitrostjo 10 km/h. Novi vlaki so tišji in zato bistveno manj bremenijo jamsko okolje in živali. V starih vlakih so morali vozniki tire posipati, da bi izboljšali trenje pri vožnji, z izboljšavami pa smo se tega pri novih vlakih znebili in tako ni več nepotrebnega onesnaževanja jame s peskom in posledično s prahom. Akumulatorji v novih vlakih so skoraj 2x močnejši, saj z enim polnjenjem zagotavljajo tudi do 30 voženj. Vlaki so udobnejši in varnejši za goste, saj imajo vagoni varovala, ki preprečujejo vstajanje. Video nadzor nad celotno kompozicijo, zaprte in ogrevane kabine pa nudijo varnost in udobje tudi voznikom. V Postojnski jami so vedno zagovarjali inovacije in napredek, kar podpira tudi dejstvo, da imamo v jami drugi tir že od leta 1964. A ko pride do podobe vlaka, smo precej konservativni. Legendarno rdeče-rumeno podobo so vlaki postopoma pričeli dobivati v sedemdesetih letih in takšni bodo še naprej. Prvi jamski vlakec je leta 1924 po jami zapeljal maharadžo iz Dalampurja. Danes se s temi vlaki lahko zapeljejo prav vsi.

Deli s prijatelji: