Zažigaš lahko tudi brez petard!

Leta 2008 je v Sloveniji prišel v veljavo nov Zakon o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih, ki pirotehnične izdelke razvršča v kategorije glede na vrsto uporabe, namen, raven nevarnosti in raven hrupa, ki ga pirotehnični izdelek povzroča. V kategorije F1, F2, F3, F4 so uvrščeni ognjemetni izdelki, namenjeni za zabavo, v kategoriji T1 in T2 pirotehnični izdelki za odrska prizorišča, v kategoriji P1 in P2 pa drugi pirotehnični izdelki.

Fizične osebe v Sloveniji lahko kupujejo in uporabljajo le ognjemetne izdelke kategorije F1, F2, T1, P1 in fontane ter baterije in kombinacije iz kategorije F3. Njihova prodaja je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Policisti so med 1. decembrom 2018 in 10. januarjem 2019 obravnavali tri hude telesne poškodbe. Vsi poškodovani so bili moškega spola. Najpogostejši razlogi za nastanek poškodb so eksperimentiranje s pirotehničnimi snovmi, neodgovornost posameznika in neupoštevanje navodil proizvajalca. 2 od treh poškodovanih sta bila mladoletna.

Glede problematike na področju uporabe pirotehničnih sredstev policija že nekaj let zelo uspešno izvaja preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard!. Na letošnjih plakatih je slogan Poišči svoj stil! Zažigaš lahko tudi brez petard!, ki krasijo predvsem stene osnovnih šol.

Deli s prijatelji: