Začenja se matura 2021

Z esejem pri materinščini se jutri začenja letošnja splošna matura. Zaradi epidemioloških razmer in z njimi povezanih omejitev, bo tudi letošnja matura drugačna od tistih, ki smo jih bili vajeni v času pred epidemijo. Generaciji maturantov, ki je velik del šolskih obveznosti zadnjega letnika opravila z učenjem na daljavo, vseeno ne bodo pogledali skozi prste.

V slovenskih srednjih šolah, kjer bodo dijaki zaključnih letnikov jutri pristopili k uvodnemu dejanju letošnje splošne mature, so na začetek le te pripravljeni. Tudi na mariborski I. gimnaziji, kjer so maturantom danes omogočili učenje na daljavo.

Na Prvi gimnaziji Maribor bo jutri maturo opravljal samo en dijak, ki mu je odrejena karantena in za pisanje eseja potrebuje negativen test ter poseben prostor ter nadzor med pisanjem. Znani so tudi protokoli v primeru, ko dijak zboli med opravljanjem mature.
O tem ali je generacija letošnjih maturantov zaradi nenavadnega leta slabše pripravljena na maturo, ravnatelj ne govori. Prav tako ne želi napovedovati rezultatov mature. Gre za posebno generacijo, dodaja Pušnik. Dijaki so bili prikrajšani za običajne priprave na maturo, vseeno pa se jim med opravljanjem zrelostnega izpita ne bo gledalo skozi prste.

Pandemska utrujenost se je zavlekla v vse spore življenja. Tudi v šolah si želijo, da bi se razmere kar najhitreje normalizirale. Maturanti bodo rezultate letošnje mature sicer izvedeli 12.julija.

Deli s prijatelji: