Za kulturniki leto, kot ga niso vajeni

Na pobudo Ministrstva za kulturo od leta 2000 3. december v Sloveniji zaznamujemo Ta veseli dan kulture. Kulturne ustanove so pretekla leta na ta dan rade svja vrata na široko odprle in obiskovalcem pripravile brezplačno ponudbo prireditev in dogodkov. A letos v stilu “NoveNormalnosti” poteka dan kulture večinoma v virtualnem svetu.
Letošnji ta veseli dan kulture je zaradi epidemije covida-19 drugačen, manj družaben in vesel, ponudba kulturnih ustanov pa se je, kjer je le mogoče, preselila na splet ali se predvaja po televiziji in radiu.
Slovenski kulturni domovi, gledališča in glasbene ustanove so v lanskem letu pripravili 24.914 kulturnih prireditev, kar je prineslo priblž. 68 dogodkov na dan. Od tega je bilo največ gledaliških predstav, sledijo predavanja, literarni večeri, razstave in drugi dogodki. Nekaj manj je bilo prireditev povezanih z glasbo ter filmske ter video produkcije. Bilanca letošnjega leta pa bo zagotovo drugačna.
V preteklem letu so v Sloveniji našteli 4,45 milijona obiskovalcev kulturnih prireditev, v povprečju pa so za vstopnico odšteli dobrih 11 eur. 21% prireditev pa je bilo brezplačnih. Letos pa je ta odstotek drugačen, velika večina kulturnih prireditev, ki se izvajajo v virtualnem svetu je brezplačnih.
V Narodnem domu Maribor so za letošnji december pripravili več kot 20 dogodkov, seveda na spletu. Med njimi bo 19. decembra čas za veliki finale, virtualno koncertno dvorano bo napolnil violončelist Luka Šulić. Še eden v vrsti umetnikov, ki si tako kot organizatoji želi, da bi Ta veseli dan kulture leta 2021 potekal drugače, a ne kot pretekla leta, vendar drugače kot letos.

Deli s prijatelji: