Vstopna točka za približno 300.000 ljudi

Že pred prvo uradno potrditvijo okužbe z virusom COVID-19 v Sloveniji so v Mariboru pričeli s postavljanjem ene izmed vstopnih točk, ki bo namenjena občanom Maribora, okoliških občin ter občin: Slovenska Bistrica, Lenart, Ptuj in Ormož, ki obsega pribl. 300.ooo prebivalcev.
Lokacija med Ulico Eve Lovše in Cesto Proletarskih brigad 21 je po mnenju stroke optimalna za vzpostavitev vstopne točke.
Vstopna točka pri Gasilski brigadi Maribor bo vsega skupaj opremljena s 4 bivalniki. Pred odprtjem omenjene vstopne točke, pa zdravstvene ekipe izvajajo odvzeme brisov na terenu.
Posebej je treba poudariti, da na vstopno točko ne prihajajo osebe, ki pomislijo, da bi bile lahko okužene s koronaviruso ampak najprej preko telefonskega klica navežejo stik z osebnim zdravnikom.
Osebni zdravnik in epidemiolog se nato po posvetu odločita, da je pacient primeren za odvzem brisa.
Po odvzetem brisu, vzorec nato pošljejo v laboratorij, ki v roku 3 ur potrdi ali ovrže okužbo s koronavirusom. Še vedno pa moramo vsi upoštevati preventivne ukrepe, torej se izogibamo tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake bolezni; se ne dotikamo oči, nosu in ust; upoštevamo pravila higiene kašlja; redno umivamo roke ter se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi.

Deli s prijatelji: