Vpliv koronavirusa na podravska podjetja

Pandemija koronavirusa poleg zdravstvenih težav prinaša tudi spremembe v načinu življenja, te pa se kažejo tudi v razmerah na globalnih in lokalnih trgih. Tudi slovensko gospodarstvo na pandemijo ni imuno. Na področju gospodarstva je že sedaj zaznati določene posledice, ki jih občutijo podjetja, ki posredno ali neposredno poslovno sodelujejo s Kitajsko.
Po mnenju stroke se bodo v prihodnjih 2 tednih pričele še bolj kazati pretrgane dobaviteljske verige, kar lahko povzroči zastoje v proizvodnji. Nekatera podjetja so ta vpliv v preteklih dneh že občutila, nekatera se zavedajo, da bo do tega najverjetneje tudi prišlo.
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj oz. OECD je izpostavila, da gre v primeru pandemije za največji izziv po globalni finančni krizi. Iz tega razloga so znižali napoved letošnje gospodarske rasti s prejšnjih 2,9 na 2,4 odstotka. Če bo pa izbruh trajal dlje časa, bi se lahko rast upočasnila celo na 1,5 odstotka, Japonska in območje z evrom pa bi lahko zdrsnila v recesijo.

Deli s prijatelji: