Vnovične težave za hitro cesto Ptuj-Ormož

Gradnja načrtovane hitre ceste Ptuj-Ormož, ki je najbolj pomembna za prebivalce ormoškega območja, se je na vzhodni strani začela s postavitvijo viadukta Sejanca. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je gradnjo napovedal za začetek naslednjega leta, a ponovno se situacija zapleta. Tokrat poziva civilna iniciativa za izgradnjo ptujske obvoznice ptujsko županjo Nuško Gajšek in mestni svet, da odstopijo od leta 2018 podpisanega dogovora o začasni navezavi bodoče hitre ceste Ptuj-Ormož na obstoječo prometno povezavo med Markovci, Spuhljo in Ptujem.

Zgodba z omenjeno cesto, ki bo sodila v vinjetni režim, se vleče že več kot dve desetletji. Potem ko so se gradnje lotili tik pred največjo gospodarsko krizo v prejšnjem desetletju, sta propadli kar dve na razpisu izbrani gradbeni podjetji.

Vse doslej tudi niso našli primerne rešitve za traso zadnjega dela ceste na avtocestni križ pri Hajdini, a nikakor niso našli primerne rešitve. Medtem pa se je število tovornih vozil na regionalnih cestah in obremenjenost ter posledično uničenje cest samo stopnjevalo.

Zaradi slabih cestnih povezav, pa se tudi večina investitorjev tega dela države izogiba. Številni so bili zainteresirani, a zaradi slabih infrastrukturnih pogojev do realizacije ni prišlo.

Tega pa se zavedajo tudi na ministrstvu za gospodarstvo, saj je minister Zdravko Počivalšek ob minulem obisku Haloz in Ormoža poudaril, da bo cesta doprinesla k hitrejšemu razvoju tega dela Slovenije in k večji zaposljivosti.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, je prepričan, da bodo načrtovano cesto končali do leta 2028, a če pa bo hitro sprejeta primerna varianta, ki bo sprejemljiva za vse in bodo ob tem pridobili vsa soglasja, potem ne bo težav, da bi projekt dokončali že prej.

Deli s prijatelji: