Več kot 1 milijon ljudi je prebolelo COVID-19

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3,2 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 1 milijon ljudi, več kot 228.000 jih je umrlo.

Iz svetovnega žarišča pandemije, Združenih držav Amerike poročajo, da so potrdili že več kot 1.064.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Tudi Španija je včeraj zabeležila precejšen porast novih okužb, našteli so jih skoraj 5.000. V Italiji so potrdili že skoraj 204.000 primerov okužbe. Pozitivne novice prihajajo iz Francije, kjer so včeraj zabeležila najmanj primerov novo odkritih okužb od sredine marca. V Združenem kraljestvu se je število okuženih povzpelo čez številko 165.000, v Nemčiji so potrdili že več kot 161.000 okužb. V Turčiji so po nekaj dneh padanja novih okužb, včeraj poročali o ponovnem porastu. Rusija se je včeraj ustavila tik pot 100.000 primeri okužbe v državi, v Iran pa že nekaj dni konstantno odkrivajo po nekaj več kot 1.000 primerov na dan.

Evropska komisija je na včerajšnjem srečanju sprejela, da je omejitve potovanj v Evropski uniji treba odpraviti, takoj ko bo to mogoče, pri čemer se je treba izogniti diskriminaciji na podlagi državljanstva in upoštevati epidemiološki razvoj. Evropski ministri za promet pa so se strinjali, da je protikoronske ukrepe v sektorju treba sproščati usklajeno. Zavzeli so se, da bi po 11. maju v EU stekel letalski potniški promet.

Poljska je napovedala nadaljnjo omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od 4. maja bodo ponovno odprti hoteli in nakupovalna središča. Dva dni kasneje bodo sledili vrtci. Prihodnji teden bodo odprli tudi fizioterapije, muzeje, knjižnice in športna igrišča. Švica je napovedala, da bo pospešila rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo 11. maja odprli restavracije, muzeje, galerije, knjižnice in telovadnice. Že od ponedeljka pa bodo odprti frizerski saloni, vrtni centri in trgovine s tehničnim blagom. Naslednja faza rahljanja ukrepov naj bi po napovedih sledila 8. junija, pod pogojem, da bo epidemija še naprej pod nadzorom.
Na Danskem, kjer rahljajo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Nekatere ukrepe so doslej že odpravili oziroma omilili, med drugim so prejšnji teden ponovno odprli šole za otroke do 11. leta. Po petih tednih zaprtja so vrata odprli frizerski in masažni saloni, saloni za tetoviranje, zobozdravstvene ordinacije in avtošole. Druga faza rahljanja ukrepov se bo po napovedih začela 10. maja. Danci morajo sicer v splošnem še vedno slediti smernicam socialnega distanciranja in med seboj ohranjati razdaljo dveh metrov. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi. Nemška vlada je v sredo odločila, da državljanom do najmanj 14. junija odsvetuje vsa potovanja v tujino, in posvarila ljudi, naj ne pričakujejo, da bodo poletne počitnice takšne, kot so jih bili navajeni.

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da ne bo podaljšal priporočil zvezne vlade o družbenem distanciranju zaradi koronavirusa, katerih veljavnost poteče konec aprila. Trump, ki se ne ukvarja več s koronavirusom, ampak se posveča ponovnemu zagonu ekonomije, je dejal, da bodo priporočila, ki jih je izdal pred 45 dnevi, potekla.

Deli s prijatelji: