V ZDA več kot milijon potrjenih okužb

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3 milijone. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 925.000 ljudi, več kot 211.000 jih je umrlo.

Svetovno žarišče okužb z novim koronavirusom so še vedno Združene države Amerike, kjer je včeraj število potrejenih okuženih preseglo 1 milijon. V Španiji je število okuženih že skoraj doseglo 230.000, v Italiji skoraj 200.000. V Franciji so včeraj ponovno zabeležili porast dnevno odkritih okužb, v Nemčiji pa že pet dni beležijo upad le-teh. V Združenem kraljestvu so potrdili že več kot 157.000 primerov okužbe, v Turčiji do včeraj 112.000. V Rusiji so že drugi dan zapored zabeležili več kot 6.000 dnevno okritih primerov okužbe, v Iranu je vse skupaj okuženih že več kot 91.000 prebivalcev.

“Zmagujemo, a nismo še zmagali,” je stanje v boju proti novemu koronavirusu opisal avstralski minister za zdravje. Avstralija je v torek sprostila dodatne omejitvene ukrepe, med drugim so odprli tudi znamenito plažo Bondi Beach v Sydneyju. Dobre novice prihajajo tudi z Nove Zelandije, kjer prav tako rahljajo določene omejitve. Pravijo, da je epidemija pod kontrolo, a kljub temu svarijo, da morajo nadaljevati z nekaterimi omejitvenimi ukrepi, saj si nihče ne želi drugega vala. Po novem so na Novi Zelandiji dovoljeni obiski najožjih sorodnikov. Obratujejo lahko tudi posli in restavracije, ki omogočajo storitev brez stikov med osebjem in gostom. Šole se znova lahko odprejo, a morajo zagotoviti socialno distanciranje. Množična javna zborovanja oziroma prireditve pa ostajajo prepovedana.
Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva. Ob tem opozarjajo, da je še prezgodaj, da bi lahko rekli, da je krize konec. Rahljanje ukrepov je v petek napovedala tudi belgijska vlada. 4. maja se bodo odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. Večina drugih trgovin bo lahko vrata odprla 11. maja, 18. maja pa se bodo otroci začeli vračati v šole.
Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci svoje delovne skupine proti novemu koronavirusu zagotovil, da s testiranjem po ZDA glede na okužbo z virusom ne bo niti najmanjših težav. Ob izdaji smernic zveznim državam za testiranja je ponovil, da je to stvar držav, zvezna vlada pa izhod v skrajni sili. Delež testiranih prebivalcev mesta New York, pri katerih so odkrili protitelesa novega koronavirusu, pa se je od preteklega tedna povečal z 21,2 na 24,7 odstotka.
Po svetu so v zadnjih tednih aretirali po več deset tisoč ljudi, ki so kršili ukrepe za zajezitev pandemije novega koronavirusa, opozarjajo v uradu Združenih narodov za človekove pravice. Od tem pozivajo vlade, naj ne izkoriščajo pooblastil, ki so jih pridobile v času krize.

Deli s prijatelji: