V Narodnem domu Maribor iščejo rešitve za Festival Lent

Čez manj kot dva meseca bi se, v drugačnih okoliščinah v Mariboru pričel 28. festival festivalov. Festival Lent velja za enega največjih multikulturnih in multižanrskih poletnih festivalov v tem delu Evrope. Ena izmed stalnic festivala Lent so spremembe. Za organizatorje festivala so namreč negotovosti v mesecih pred pričetkom poletja že skoraj nekaj vsakdanjega, a vendar je letos epidemija COVID-19 vse priprave obrnila na glavo.
Kljub temu, da je bila 28. izvedba Festivala Lent pripravljena, izvedba vsekakor ne bo mogoča. Nastala situacija je organizatorje prisilila v spremembe, o katerih že nekaj tednov intenzivno razmišljajo. Vsekakor pa je o dokončni napovedi še preuranjeno govoriti.
Glede na trenutno epidemiološko situacijo v svetu, v državi kot tudi v mestu je težko pričakovati izvedbo množičnih prireditev.
O izvedbi letošnjega festivala je pred dnevi razmišljal tudi župan Mestne občine Maribor. Po njegovih besedah bi poskušali ohraniti festival, morda v minimalni obliki, ki ne bi ogrožala zdravja meščanov. Ena od idej je bila, da bi festival izvedli namesto na začetku, ob koncu poletnih, šolskih počitnic.
Festivalsko dogajanje naj bi po prvotnih načrtih potekalo na več kot 30 prizoriščih po Mariboru. Eno najzanimivejših bi bilo ob Vodnem stolpu na Lentu, kjer so v prejšnjih letih postavljali plavajoči oder na Dravi. Letos naj bi na predlog vodstva občine to prizorišče preselili nekaj metrov stran, in sicer na parkirišče pod Titovim mostom.
Festival Lent na obrežju reke Drave poteka od leta 1993. V vsej zgodovini je festival obiskalo več kot 11 milijonov obiskovalcev, ki je lahko spremljalo več kot 115.000 nastopajočih. Nikoli pa se še ni zgodilo, da bi bil Festival Lent odpovedan in optimistično upamo, da se to ne bo zgodilo niti letos. Bo pa zagotovo drugačen, kot smo ga poznali.

Deli s prijatelji: