V Mariboru zadosten interes študentov za družinsko medicino

Kljub temu, da vse več zdravnikov odhaja v tujino, v Mariboru obstaja velik interes za zaposlitev doma.

Kot smo že poročali je število družinski zdravnikov v Slovenij zaskrbljujoče nizko in nič ne kaže, da bi se stvar izboljšala. V zadnjih dveh letih se je na razpisanih 214 mest specializantov družinske medicine prijavilo 50 zdravnikov, kar je manj kot četrtina. A na ZD Adolfa Drolca trenutno težav z družinskimi zdravniki nimajo.

Podatki kažejo, da je med vsemi 1740 specializanti medicine, zgolj 262 specializantov družinske medicine. Kot največji razlog študentje navajajo preobremenjenost družinskih zdravnikov – preobremenjenost v smislu administracije in števila pacientov, ki jih mora zdravnik pregledati. A v Mariboru se s fakulteto dobro povezujejo.

A prihodnost je negotova. Zniževanje glavarinskega količnika bo zagotovo povečalo povpraševanje po družinskih zdravnikih udi v prihodnje. Pomembne novosti pa prinaša tudi evropska direktiva.

Kljub temu, da vse več zdravnikov odhaja v tujino in da zdravniška zbornica vsako leto izda 200 potrdil o dobrem imenu, v Mariboru obstaja velik interes za zaposlitev doma.

Na nivoju države so nujne sistemske rešitve, ki bi generalno rešile težave družinske medicine in nudile novo priložnost družinski zdravstveni oskrbi. Mogoče bi vzorčni primer dobre prakse lahko poiskali, kar v mariborskem zdravstvenem domu.

Deli s prijatelji: