Tudi mariborski superračunalnik v iskanje zdravila za covid 19

V okviru svetovnega projekta [email protected] ([email protected]), v katerega je vključena tudi Univerza v Mariboru, raziskovalci proučujejo oblikovanje proteinov ter njihov vpliv na razne bolezni z uporabo najnaprednejših simulacijskih modelov in računskih tehnik porazdeljenega računalništva.
Rezultati računalniških simulacij na približno milijon povezanih računalnikih pomagajo znanstvenikom pri iskanju protiteles za zdravljenje številnih bolezni. Mariborski računalnik Maister k projektu prispeva kar 3.000 računskih jeder.
Povezani so mednarodno in sodelujejo s številnimi univerzami po vsem svetu.
Superračunalniki so potrebni za obdelavo čedalje večjih količin podatkov in se lahko uporabljajo za raziskovanje na različnih področjih, od umetne inteligence in informacijske varnosti do znanosti o življenju.
Ker je računska zmogljivost Maistra do 244 TeraFLOPS, kar je po besedah prorektorja univerze podobno, kot če bi imeli 31.688 planetov Zemlja s 7,7 milijarde ljudmi, ki bi hkrati računali, to zahteva veliko električne energije.
Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, skupna višina sredstev je 20 milijonov evrov.

Deli s prijatelji: