Tudi cerkve odprle svoja vrata

Potem ko so imele cerkve od 13. marca zaradi epidemije covida-19 omejen dostop, maše z verniki pa so bile odpovedane, so slovenski škofje na seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference, ki je potekala 23. aprila, sprejeli nove ukrepe na področju ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine do individualnega in kolektivnega vidika svobode veroizpovedi ter se odločili za postopno vzpostavitev javnega bogoslužja v cerkvah.
Odločili so se, da cerkve s ponedeljkom ponovno odprejo za bogoslužje z udeležbo vernikov. Svetih maš se lahko udeležijo le zdravi verniki, ki morajo nositi zaščitno masko ter si pri vhodu razkužiti roke. V cerkvah bodo morali ohranjati razdaljo 1,5 metra in prejemati obhajilo samo na roke. Po vsaki sveti maši bo treba obvezno prezračiti cerkve, vsaj 30 minut.
Posamično podeljevanje zakramenta svetega krsta je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske. V primeru zaporednih krstov je treba prostore predhodno prezračiti. Po presoji duhovnika in po posvetu s starši ustrezno pripravljenih otrok je mogoče podeliti tudi zakrament prvega svetega obhajila v skupinah z največ 5 prvoobhajanci ob nedeljah oz. delavnikih. Podeljevanje zakramenta birme je zaradi osebnega stika med birmancem in birmovalcem preloženo na jesenski čas oz. čas po začetku novega veroučnega leta.
Podeljevanje zakramenta svetega zakona oz. cerkvene poroke je dovoljeno ob navzočnosti najožjih sorodnikov oz. največ 15 oseb, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo ter nosijo zaščitne maske.

Deli s prijatelji: