Trije superračunalniki za Univerzo

V okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur, katerega prijavitelj je Univerza v Mariboru bodo vzpostavljeni trije superračunalniki. Na današnjem slavnostnem zaključnem dogodku projekta je ministrica za izobraževanje Simona Kustec poudarila, da bo ta investicija ključnega pomena za prihodnjo delovanje Univerze. Ob tem pa bo bistveno prispevala h krepitvi nacionalnih visokozmogljivih računskih kapacitet.

S koncem meseca marca 2021 se zaključuje projekt vzpostavitve nacionalnega superračunalniškega centra ”Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR”, katerega rezultat je najzmogljivejši javni superračunalnik v Sloveniji.

Po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec je bil projekt zasnovan tako, da bo prispeval tudi h krepitvi povezav med nacionalnimi in mednarodnimi raziskovalnimi organizacijami.

Projekt je financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (80 %) ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (20 %), v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020 pa je UM pridobila kar tri superračunalnike.

Vzpostavljena oprema v okviru HPC RIVR tako Slovenijo uvršča med države z razvito superračunalniško tehnologijo.

V Mariboru so sicer uradno že prevzeli superračunalnik Vega, največjega v Sloveniji in enega najzmogljivejših na svetu v vrednosti 17,2 milijona evrov. Postavili ga bodo v prostorih Inštituta informacijskih znanosti IZUM.

Nove visokotehnološke pridobitve bodo tako podpirale razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej pa na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov.

Deli s prijatelji: