Tihi protest domov za starejše

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pozvala zaposlene v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami, da danes ob 13.30 za 15 minut zapustijo prostore domov oz. zavodov in s tem izrazijo nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše. Tihemu protestu, kot so ga imenovali se je med drugimi pridružil tudi Doma starejših občanov Tezno.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so mnenja, da je edina možnost za zaustavitev širjenja okužbe znotraj domov način, da se bolni stanovalci premestijo v drugo varnejše okolje s pravilno oskrbo.

Kot so v Skupnosti socialnih zavodov poudarili, ministrstvo za zdravje ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše. Opozorili so, da so domovi za starejše epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri preprečevanju in zajezitvi širjenja koronavirusa pa so ostali prepuščeni sami sebi.

V sporočilu za javnost so o današnjem tihem protestu zapisali, bodo tako “mirno, a jasno in odločno zahtevali konec samovolje pristojnih, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije starejših”.
IZJAVA – mag. Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno
Ob današnji prekinitvi dela so zaposleni upoštevali vse ukrepe za preprečevanje in zajezitev okužb s koronavirusom, poskrbljeno je bilo tudi za zdravje, varnost in dobro počutje stanovalcev.

Deli s prijatelji: