Svetovni biser: Stonehenge

Ena od velikih znamenitosti Anglije, ki je preprosto ne smeš izpustiti iz svojega potovalnega planerja, je zagotovo kamniti velikan iz neolitika in bronaste dobe Stonehenge. Za ogled znamenitosti Stonehenge si vzami cel dan, ta dan si lahko ogledaš tudi znameniti Windsor Castle in Bath. Do Stonehenge lahko greš organizirano in si zgoraj omenjeno ogledaš za slabih 100 eur z vključenim avtobusnim prevozom ali v lastni režiji z vlakom. Pot te bo v tem primeru prišla okoli 40 eur in v eno smer trajala 2 uri.


  • Si vedela, da se lahko ob poletnem in zimskem solsticiju Stonehengu tudi približaš? Takrat se zbere na tisoče ljudi, saj verjamejo, da kamni in njihova okolica posedujejo posebno nadnaravno moč.
  • Vsi stoječi kamni so visoki vsaj 4.1 metra in še danes samo domnevajo kako so jih prevažali in postavljali na današnjo lokacijo.

Legendo je napisal pisatelj iz 12. stoletja – Geoffrey iz Monmoutha v knjigi History of the Kings of Britain. Govori o tem, da je v petem stoletju Saxonski poglavar Helgest pobil 300 Britanskih velikašev. Kralj Aurelius Ambrosius je hotel ustvariti sprejemljiv spomenik zanje. Merlin mu je predlagal, da gredo na Irsko in prestavijo Velikanski Kamniti Obroč iz tam v Britanijo. Geoffrey iz Monmoutha pravi, da so ta obroč iz Afrike na Irsko prinesli velikani. Kamni so bili postavljeni na gori Killarus, kjer so izvajali različne rituale. Ko so Britanci končno prišli, so ugotovili, da ne morejo prestaviti kamnov. Takrat pa je Merlin ugotovil, da bi jim lahko pomagala njegova magija. Odšli so nazaj v Britanijo in postavili obroč nazaj okoli skupnega groba pobitih tristotih Britanskih velikašev. Zgodba nam še pove, da so bili tam pokopani tudi Aurelius, Uther in Arturjev naslednik Constantine.

Legenda o Stonehengu

Ogled, ki ga zagotovo priporočamo!

Deli s prijatelji: