Študentje bi se radi vrnili v študentske domove

Študentje si ob sproščanju protiepidemijskih ukrepov vse bolj želijo čimprejšnje vrnitve v študentske domove. A domovi za zdaj ostajajo zaprti.
Čeprav študij še vedno poteka na daljavo, se življenje počasi normalizira. Vrnitve v domove si želijo tako tisti, ki bi prišli le po študijsko literaturo, kot tudi vse več tistih, ki opravljajo študentska dela, od katerega so nekateri celo eksistencialno odvisni.
Vodilni pri Študentskih domovih so z ministrstvom pogosto v kontaktu in iščejo rešitve za nastale problematike.
Čimprejšnje vrnitve pa si želijo tudi tisti, ki v domovih namesto po subvencionirani bivajo po ekonomski ceni, a imajo dodatno težavo. Plačati bodo morali polno najemnino, kljub temu, da v času epidemije v domovih sploh niso bivali.
Polno ceno pa morajo plačati tudi študentje, ki niso državljani Republike Slovenije, tudi če študirajo redno.
Kdaj bi se lahko študentski domovi oz. študentsko življenje, kot ga poznamo, vrnilo v neke ustaljene tirnice je za enkrat težko napovedati.
Pri tem so nastali tudi visoki stroški, najemnine bi tako zavod lahko oprostil sam, a bi bile finančne posledice prehude za zaradi epidemije obubožano blagajno. Predstavniki Študentskega sveta se ob tem bojijo, da bi moralo vodstvo zavoda v prihodnje morebiti celo povišati stanarine. Direktorica sicer pričakuje, da država celotnega izpada ne bo pokrila, a se o višanju stanarin za zdaj še niso pogovarjali.

Deli s prijatelji: