Šparglji ali beluši

V kulinariki pomlad zagotovo zaznamujejo tudi šparglji, ki so ena izmed prvih vrst zelenjave. Pridelujejo jih po celotni Sloveniji, divje šparglje pa najdemo predvsem na Primorskem, kjer rastejo v naravi in imajo tanjše poganjke od gojenih.

Vsebnost vitaminov in mineralov

Šparglji so bogat vir vitamina K, folne kisline in železa, vsebujejo pa tudi provitamin A, vitamin C, vitamine B-kompleksa kot so B2, B6, holin ter vitamin E. Prav tako vsebujejo tudi dušik, kalij, kalcij, fosfor, natrij, cink, magnezij, mangan.

Zaradi ugodne sestave se priporočajo tudi osebam s povišanim deležem maščob v krvi, osebam s sladkorno boleznijo, saj imajo vitamini B skupine pomembno vlogo pri reguliranju sladkorja v krvi. Šparglji vsebujejo snov glutation, ki lahko zavira delovanje številnih karcenogenih snovi. 100 g špargljev vsebuje 2,1 g vlaknin, vplivajo pa tudi na povečano izločanje vode, saj delujejo kot diuretik.

Uporaba v kulinariki

Šparglji slabo prenašajo skladiščenje, saj z njim izgubijo veliko hranilnih snovi, prav tako pa začnejo tudi leseneti in oleseneli del ni užiten. Ta proces lahko upočasnimo s pravilnim shranjevanjem tako, da konice špargljev zavijemo v mokro papirnato brisačo ter jih v vrečki hranimo v hladilniku. Če imamo le možnost je najboljše, da sveže nabrane šparglje pripravimo še isti dan. Prepoznamo jih tako, da se prelomijo blizu mesta kjer so bili odrezani.

Kuhane šparglje lahko uporabimo kot zelenjavno prilogo, jih prelijemo z različnimi omakami, z njimi popestrimo solato. Prav tako je zelo okusna špargljeva juha, razne slane pite in zavitki s šparglji ter rižote.

Za vas smo danes pripravili čisto preprosto idejo; v pečici pečene šparglje s češnjevimi paradižniki in česnom. Potrebujemo šparglje, olivno olje, češnjeve paradižnike, česen, sol in poper po okusu. Šparglje očistimo, jih po želji narežemo, skupaj s češnjevimi paradižniki položimo na peki papir in dodamo olivno olje ter začimbe. Postrežemo jih kot prilogo ali pa preprosto s kosom svežega kruha.

Šparglji imajo kakovostno sestavo in spadajo med lažje prebavljiva živila, zato naj bodo v tem času čim večkrat na naših jedilnikih.

Deli s prijatelji: