Spanje in živila za krepitev imunskega sistema

Na temo zdravja smo v prejšnji objavi »Kako okrepiti imunski sistem«, govorili o pomenu zdrave prehrane, o domačih pripravkih, D vitaminu, pozitivnih mislih ter gibanju. V današnjem članku se bomo dotaknili pomena kvalitetnega spanja ter živil, ki pozitivno vplivajo na delovanje imunskega sistema.

Dober in kvaliteten spanec

Se sploh zavedamo kako pomemben je kvaliteten spanec? Je namreč izrednega pomena za dobro delovanje imunskega sistema. Marsikomu se verjetno zdi, da je spanje potrata časa, ki ga v današnjem času primanjkuje. Pa vendar je spanje osnovna človeška potreba, ki omogoča počitek, obnavljanje ter pozitivno vpliva na naše telo in splošno počutje. Ob pomanjkanju spanca namreč naš imunski sistem oslabi, telo pa postane bolj občutljivo in dovzetno za infekcije in razna obolenja.

Koliko spanca se pravzaprav priporoča? Po podatkih NIJZ odrasli potrebujemo od 7 do 8 ur spanca na noč, mladostniki in otroci od 9 do 12 let okoli 9 ur, od 6 do 9 let pa okoli 10 ur, saj pomanjkanje spanca vodi v poslabšano delovanje imunskega sistema in večjo dovzetnost za okužbe. Ko smo bolni si najbolj želimo, da se uležemo v posteljo in spimo. To je namreč naraven odziv telesa, saj spanec krepi delovanje imunskega sistema. Ljudje namreč bolezen hitreje prebolimo, če v tem času več spimo in počivamo.

Živila

Vpliv nekaterih živil na delovanje imunskega sistema je zelo dobro raziskan. Živila, ki jih bomo omenili v nadaljevanju pozitivno vplivajo na obrambo našega telesa z vplivom na aktivnost obrambnih celic ali na njihovo število.

Ingver

Ingver se v ljudski medicini uporablja preventivno in za lajšanje simptomov prehlada. Ingverjev čaj z limono in medom zaradi rahlo pekočega okusa prijetno ogreje, hkrati pa tudi C vitamin v limoninem soku krepi naš imunski sistem. Pripravimo si lahko tudi ingverjev med. Ingver olupimo, drobno naribamo, ga pomešamo z medom in shranimo v stekleni posodi. Po želji lahko dodamo tudi cimet. Vsak dan zaužijemo eno čajno žličko.

Čebula in česen

Proti kašlju si lahko si pripravimo čebulni sirup. Čebulo na drobno nasekljamo, jo stresemo v kozarec in osladimo z medom toliko, da je dobro prekrita. Pokrijemo, pustimo stati čez noč in sirup čez dan uživamo po žličkah. Česen zaradi biološko aktivnih učinkovin, med katerimi so najpomembnejše žveplove, zelo dobro deluje proti virusom, bakterijam in glivicam.

Probiotični izdelki

Probiotične bakterije ali probiotiki so živi organizmi, ki imajo ugodno učinke na zdravega gostitelja, med drugim tudi izboljšujejo imunski sistem, če jih ta zaužije v zadostni količini. Probiotične bakterije namreč okrepijo črevesni in sistemski imunski odgovor. Veliko probiotičnih bakterij je v fermentiranih mlečnih izdelkih kamor spadajo jogurt, kefir, kislo mleko, dober vir probiotikov pa sta tudi kislo zelje in kisla repa.

Za konec je pomembno poudariti kako velik vpliv ima na naše zdravje prehrana. Sadje in zelenjavo uvrščamo med varovalna živila, ki nas varuje pred boleznimi, zato naj bo na jedilniku vsak dan. Na drugi strani pa nasičene maščobne kisline v telesu pospešujejo vnetne procese, kar negativno vpliva na obrambo našega telesa in imunski sistem, zato jih poskusimo čim bolj omejiti. Med živila bogata z nasičenimi maščovnimi kislinami med drugimi spadajo tudi maslo, mlečna smetana, mastno meso, predelani mesni izdelki, čokolada, ocvrti izdelki, kokosovo, palmino in kakavovo maslo. Potrudimo se, da se dnevno odločamo za zdrave izbire, saj bomo s tem veliko naredili za naše zdravje.

Deli s prijatelji: