Septarija dopolnila izgled krožišča

Prejšnji teden so v novo krožišče v Šentilju postavili zanimivo skulpturo. Zaradi zelo različnih in nenavadnih oblik, velikosti in sestav so te geološke zanimivosti imali za dinozavrova jajca. Skulptura pa to zagotovo ni.
Septarija oziroma konkrecija je bila najdena pred desetimi leti v občini Šentilj. Predvideva se, da naj bi bila stara okoli 3000 let. Nikakor pa ne gre za edino takšno najdbo na področju Slovenskih goric.
Torej ne gre za skulpturo, ki bi nastala izpod človeških rok, temveč gre za pravo umetnino narave. Za postavitev v krožišču pa je bila potrebna minimalnih posegov, za katere je poskrbel občan, kiparski umetnik.
Septarija je posebnost v naravi, ki vsebuje votline ali razpoke, ki so napolnjene z drugimi minerali, na primer s kalcitom. Procesi, ki so ustvarili septarije, so še vedno nepojasnjeni, o tem obstaja več teorij.
Septarija zaenkrat še nima imena ima pa prav zagotovo pravo lokacijo postavitve.
novo krožišče v Šentilju je tudi s pomočjo septarije dobilo že skoraj dokončno podobo. Uradna otvoritev samega krožišča pa bo najverjetneje v jesenskem času, ko bo urejeno tudi uporabno dovoljenje.

Deli s prijatelji: