Mozirski gaj, japonski vrt; Foto: Maja Horvat

Savinjska dolina, dolina zelenega zlata

Savinjska dolina, ki jo poetično imenujemo »dolina zelenega zlata«, je ena najbolj zelenih dolin v Sloveniji. Lahko se sprehodimo po svetlo zelenih travnikih, posutih s pisanim travniškim cvetjem, raziskujemo okoliške hribe in gozdove ali pa občudujemo hmeljna polja. Prav hmelj je tudi tisti, ki daje Savinjski dolini njeno poetično ime. Skozi vso to zelenino, pa se vije živahna reka Savinja, ki je v zadnjih letih tudi v spodnjem delu reke spet veliko čistejša.

Zgodba o hmelju in Rimljanih v Spodnji Savinjski dolini

Fontana piv Zeleno zlato Žalec
Fontana piv Zeleno zlato Žalec; foto: Žalec turizem

Središče Spodnje Savinjske doline je mesto Žalec. To je mesto z bogato hmeljsko tradicijo, zato ni nič nenavadnega, če je ravno tukaj nastala prva fontana piv na svetu, Fontana piv Zeleno zlato, ki že 6 let privablja domače in tuje goste. Letos je zaradi epidemije svoje pipe odprla nekoliko kasneje, a od minule sobote, 10. maja dalje, pivo tam spet teče. Na fontani piv sicer ponujajo piva narejena iz slovenskega hmelja. V novi sezoni se bo predstavilo 20 pivovarjev s 27 različnimi pivi. V mestu najdete tudi Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Žalec, kjer boste izvedeli zgodbo o hmelju, ki vas bo gotovo prevzela. Sicer pa je tudi mesto Žalec samo po sebi zelo zanimivo, v njem najdemo kar nekaj znamenitosti. V sosednji vasi tudi zanimiv ribnik Vrbje.

V bližini Žalca se nahaja še manjše mesto Šempeter, ki se ponaša z rimsko nekropolo. Gre za muzej na prostem, v katerem si je mogoče ogledati grobnice Rimljanov, ki so delo vrhunskih mojstrov takratnega časa in spadajo med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi. V bližini Šempetra pa se nahaja tudi naravna kraška jama Pekel. Ime je dobila po podobi hudiča nad vhodom v jamo. Seveda moramo zato, da ga vidimo, imeti vsaj kanček domišljije.

Ko nadaljujemo pot proti Zgornji Savinjski dolini, se lahko odpeljemo še do gore Oljke, kjer imajo odličen »štrudl« in cerkvico s skrivnostno podzemno kapelico, ali na grad Žovnek, ki so ga v zadnjih letih povsem prenovili.

Slikovita Zgornja Savinjska dolina

Mozirski gaj, Začarana vas
Mozirski gaj, Začarana vas; foto: Maja Horvat

Bolj, ko se bližamo Zgornji Savinjski dolini, bližje smo neokrnjeni naravi, privlačnim goram in žuborenju Savinje. A še preden zavijemo v gore, se moramo obvezno ustaviti v Mozirskem gaju. To je cvetlični park, ki svojo zgodbo piše že 42 let. Niso zgolj cvetlični park, temveč tudi muzej na prostem, saj se v njem nahajajo številne zgodovinsko pomembne stavbe, tudi najstarejša hiša v Mozirju. Poleg čudovitega cvetja, edinstvenih vrtov in starinskih stavb, se lahko Mozirski gaj pohvali tudi z največjimi uglašenimi vetrnimi zvončki v Evropi. Zadnja leta pa se vse bolj trudijo, da bi obiskovalce razveseljevali tudi z drugimi atrakcijami. Tako so ob svoji 40-letnici postavili čudovito Začarano vas, v kateri se skrivajo pravljične hišice in magične vile. Začarana vas vsako sezono postaja večja. Letos pa so želeli obiskovalce presenetiti še s tremi ogromnimi pisankami, ki pa so, ker je park moral ostati do 1. maja zaprt, ostale ne poslikane. Vodstvo parka sicer zagotavlja, da jih bodo v prihodnosti poslikali in bodo postale stalna atrakcija Mozirskega gaja.

Sicer je Mozirski gaj za marsikoga najlepši prav spomladi, ko v njem cveti na tisoče tulipanov. Tudi letos so jih zasadili kar 200.000 poleg vsega ostalega cvetja. Ker jih niso mogli obiskovalcem pokazati v živo, pa so pripravili virtualno otvoritev parka, ki si jo lahko ogledate tukaj .

Ko si boste oči odpočili na čudovitem Mozirskem gaju, se lahko podate še na Golte, kjer vas bo pričakal prav zanimiv alpski vrt. Med drugim boste tam našli pravi leseni prestol, ki so ga spletle kar smreke. Pot pa lahko nadaljujete tudi proti Logarski dolini, eni najlepših slovenskih dolin, kjer boste svoje misli lahko sprostili ob bučanju slapa Rinka.

Logarska dolina
Logarska dolina; foto: Maja Horvat

Savinjska dolina skriva še številne druge skrivnosti, ki vas bodo očarale, samo priložnost ji dajte.

 

 

Deli s prijatelji: