Samoplačniški odvzem brisa

V Ljubljani, Celju, Novem mestu ter sedaj tudi v Mariboru je od srede naprej možno samoplačniško jemanje brisov za SARS-CoV-2. Teste izvajajo z metodo PCR oz. verižno reakcijo s polimerazo, cena testiranja in potrdila v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor pa znaša 93 evrov.
Brise jemljejo v laboratoriju zdravstvenega doma v Vošnjakovi ulici v centru Maribora, analizo pa opravijo v nacionalnem laboratoriju. Povpraševanje po samoplačniških testih je bilo že zadnjih 14 dni kar veliko.
Zanimanje za samoplačniško testiranje narašča vzporedno z odpiranjem državnih meja. Večinoma se ljudje naročajo za prihodnje dni, saj želijo čim bolj aktualen izvid.
Poleg omenjenih držav, pa je na seznamu še vedno tudi sosednja Avstrija. Predvsem kadar gre za na opravke, ki niso tako nujni, da bi zanje s strani Avstrije lahko dobili dovoljenje za vstop v državo.
Ob samoplačniškem testiranju ne izvajajo nobene epidemiološke ankete. Če bi bil test pozitiven, o tem obvestijo epidemiologe, ki bodo to osebo kontaktirali in dali navodilo, kako naprej.

DELITE