Sadja v letu 2020 ne bo

Že od konca marca se sadjarji, pa tudi nekateri pridelovalci zelenjave, spopadajo z nizkimi temperaturami, ki jemljejo pridelek. Pozeba v zadnjih letih vse pogosteje povzroča gospodarsko škodo sadjarjem in vinogradnikom.
Jablane se ponekod nahajajo v polnem cvetu ali so odcvetele, hruške so skoraj povsod odcvetele, češnje so ponekod v cvetu, ponekod so odcvetele. V tej razvojni fazi so drevesa zelo občutljiva.
V enem mesecu smo imeli dva prehoda hladne fronte. Že v marcu, ko so prvič izmerili nizke temperature tudi do minus 4 ali celo več. Takrat so največjo škodo utrpela drevesa marelica, breskev in pa tudi češnja. V vnovični pozebi so nizke temperature prizadele predvsem jablane.
Kako bo to vplivalo na ceno sadja na trgu je težko reči, saj po mnenju direktorja kmetijsko-gozdarskega zavoda ceno na trgu uravnavajo predvsem trgovske verige.
Nadejajo se tudi pomoči države, toda se zavedajo, da se na kmetijskem ministrstvu prednostno ukvarjajo z ukrepi za preprečevanje hude krize v kmetijstvu zaradi epidemije.
Pozeba v zadnjih letih pogosteje kot kdajkoli prej povzroča gospodarsko škodo sadjarjem in vinogradnikom. Tako je večina mora že ob začetku pridelovalnega leta ukvarjati z reševanjem letine pred katastrofo in veliko izgubo. Kar je za vsakega o dnjih težko, še posebej sedaj, ko je prodaja njihovih produktov skoraj popolnoma zastala.

Deli s prijatelji: