S hortikulturno terapijo mlade učijo samooskrbe

Mladinski dom Maribor, ki deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in izvaja programe za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi motnjami – tudi stanovanjske skupine – v času pandemije z ukrepom zaprtja šol ni zaprl vrat. S prilagoditvami izvajajo skoraj vse programe.
Koronavirus pa je tudi pri varovancih mladinskega doma povzročil številne nevšečnosti in težave. V domu, ki deluje po modelu družinske vzgoje, je v običajnih razmerah nastanjenih približno 100 otrok in mladostnikov z različnih koncev države, v teh dneh jih je tam ostala približno polovica.
Obremenjeni pa so tudi učitelji, ki so praktično če cel dan vpeti v službene obveznosti.
Posebnost mariborskega mladinskega doma pa je tudi hortikulturna terapija, ki spodbuja mlade k vrtnarjenju. Zato imajo ob mladinskem domu sadovnjak, rastlinjak, čebelnjak, pa tudi predsedniški vrt.
Zaradi koronavirusa pa tudi izvajanje hortikulturne terapije poteka prilagojeno.
sadike in sadeže tudi prodajajo ter tako omogočijo mladostnikom, da so za svoje delo tudi nagrajeni.
Z izvajanjem aktivnosti znotraj hortikulturnega programa želijo naravo povezati z delom, krepiti priložnost za učenje in razvoj, oblikovati nove izdelke, povečati delež samooskrbe v skrbi zase ter krepiti elemente družbene odgovornosti.

Deli s prijatelji: