Rešitev za gospodarstvo vidijo v cepivu

Po obsežnem testiranju zaposlenih, ki je potekalo celoten podaljšan konec tedna, so danes svoja vrata po več mesecih odprle trgovine in izvajalci storitev do 400 kvadrantih metrov. Podjetniki in obrtniki iz Podravja so odločitev vlade sprejeli zelo pozitivno.

Čeprav bi več trgovin lahko vrata odprlo že v soboto, jih je namreč po oceni Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) to storilo le med 10 in 15 odstotkov. V soboto, nedeljo in praznični ponedeljek je namreč potekalo testiranje zaposlenih. Tega lahko trgovci za svoje zaposlene organizirajo v javnih zdravstvenih domovih, pri koncesionarjih ali določenih zasebnikih.

Bolj kritični so do predloga vlade, da naj bi se v določenih storitvenih dejavnostih testirale tudi stranke. Tega v zbornici nikakor ne podpirajo.

Veliko polemike je bilo okoli dviga minimalne plače, država subvencionira 50 eur, kar pa je po besedah sekretarja obrtne zbornice prenizko.

Zaskrbljujoči so tudi januarski podatki Zavoda za zaposlovanje, ki Ptujsko območno enoto postavlja na tretje mesto v državi po številu brezposelnih. Vključno z decembrskimi podatki je število brezposelnih 22, 8 odstotno.

V prihodnje si želijo, da bi epidemiološka slika nadalje omogočala nemoteno delovanje vseh dejavnosti, obenem pa se nadejajo čimprejšnje precepljenosti, ki bi počasi stabilizirala življenje in gospodarstvo.

Deli s prijatelji: