Raziskava razširjenosti COVID-19

V okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 v Sloveniji so bila protitelesa proti novemu koronavirusu odkrita pri 41 od 1368 sodelujočih oseb. Po mnenju raziskovalcev lahko z 98-odstotno gotovostjo trdijo, da je prekuženost prebivalcev Slovenije med 2 in 4 odstotki. Zaradi visoke nalezljivosti novega virusa in dejstva, da še kako leto ne bo cepiva, je potrebna 70% ‘prekuženost’ prebivalstva, da je virus premagan. Nacionalna raziskava o razširjenosti covida-19 v Sloveniji je želela odgovoriti na tri ključna vprašanja.
Skupno se je na vabilo k raziskavi od 3000 povabljenih sicer odzvalo 1368 ljudi – 1367 je bil odvzet bris, 1318 od sodelujočih pa tudi vzorec krvi. Sodelovanje je zavrnilo 448 ljudi, 1146 pa se jih na vabilo ni odzvalo.
Raziskava se bo nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih. Vsakemu preiskovanju bodo raziskovalci aktivno sledili. Na 14 dni bodo preko telefonskih pogovorov spremljali stanje teh oseb in temu primerno tudi ukrepali s ponovnimi brisi in analizami. Oktobra sledi druga faza raziskave. S primerjavo vzorcev v aprilu in oktobru bodo raziskovalci ugotovili, kaj se zgodi v času poletja, ko pričakujejo tudi največje migracije prebivalstva.

Deli s prijatelji: