Ptuj pripravljen za drugi krog izbora EPK 2025

V Mestni hiši Ptuj je danes potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavniki MO Ptuj in projektne skupine Ptuj EPK 2025 predstavili napore, ki so Ptuj pripeljali v ožji izbor štirih mest kandidatov za EPK 2025. O tem je na podlagi predstavitev vseh šestih kandidatov odločil svet neodvisnih mednarodnih strokovnjakov minuli četrtek.
Katero izmed mest, uvrščenih v drugi krog (poleg Ptuja so to še Ljubljana, Nova Gorica in Piran), bo nosilo laskavi naziv EPK 2025, bo znano letos decembra. Ptuj pa ima v kandidaturi močno tekmico, MO Ljubljana, ki je večja občina in posledično razpolaga z neprimerno večjim proračunom.
Zaradi bogate zgodovine mesta, je Ptuj po besedah županje Nuške Gajšek »naravni« kandidat za Evropsko prestolnico kulture.
Mednarodna komisija je iz prijavne knjige in podrobne predstavitve prepoznala potencial Ptuja za tako zahteven projekt. Uspeli so predvsem za to, ker je Ptuj kandidaturo zasnoval izrazito progresivno, v smeri napredka in sprememb, ki si jih želijo v mestu.
Ministrstvo za kulturo je določilo minimalno količino denarja, ki ga bodo namenili za program EPK na Ptuju, vendar ta sredstva za kvalitetno izpeljan program verjetno ne bodo zadoščala.
Med drugim je cilj ekipe, ki se ukvarja z kandidaturo, da bo ponudba za obiskovalce pestra in da bodo učinki na mesto Ptuj pozitivni tudi po morebitni dodelitvi Evropske prestolnice kulture leta 2025.
Načrtovanje tako finančno zahtevnega projekta je, zaradi vprašanja kdo bo Slovenijo v letu 2025 vodil, oteženo.
Za Ptuj, kot najstarejše slovensko mesto, lahko dodelitev EPK pomeni izjemno priložnost. Snovalci projekta se zavedajo pomena kandidature, ki mestu ne bo prinesel le pozitivnega razvoja, temveč številne učinke na področju gospodarske rasti, predvsem pa bo mesto povezal kot skupnost.

DELITE