Prežganka

Prežganka večino spominja na otroška leta preživeta pri babici, saj je bila nekoč ena najpogostejših juh na slovenskih mizah. Prileže se pozimi, ob hladnih deževnih dnevih ali kadar si preprosto zaželimo okusne in zdrave domače juhe, da nas pogreje ali okrepča, saj velja za precej krepčilno juho.

Blagodejna vpliva na prebavni trakt, saj ureja prebavo ter regulira odvajanje, lajša trebušne težave, priporoča pa se tudi pri prehladnih in drugih obolenjih, ki so pogostejša v mrzlih dneh. Recept zanjo zahteva le nekaj osnovnih sestavin, ki jih imamo v kuhinji, se pa juha razlikuje od kuhinje do kuhinje. Vsaka gospodinja ima svoj recept, ki se prenaša iz roda v rod.

Sestavine za 4 osebe:

– 1 žlica masla ali masti
– 2 žlici moke
– 1-1,2 litra vode
– 3-4 jajca
– sol in mleta kumina po okusu
– sesekljan peteršilj, drobnjak

V loncu razpustimo maslo ali mast, potrosimo moko ter jo na šibkem ognju svetlo do rahlo rjavo popražimo. Ves čas mešamo ter smo pazljivi, da moke ne zažgemo. Moki postopoma prilivamo vodo in ves čas mešamo, dokler ni več nobenih grudic. Začinimo s soljo po okusu in po želji dodamo kumino. V posodici razžvrkljamo jajca in jih med nenehnim mešanjem počasi zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo še približno minuto ali dve, da jajce zakrkne in nato takoj postrežemo. Na krožniku po želji potrosimo malo sesekljanega peteršilja ali drobnjaka.

Po želji lahko dodamo tudi kakšne druge začimbe kot npr. poper, česen, kumino v zrnju. Mnoge gospodinje namesto vode raje uporabijo jušno osnovo, saj je tako juha še bolj krepčilna in z več okusa. Število jajc je odvisno od gostote juhe, ki jo želimo. Tako za bolj gosto juho uporabimo več moke in jajc ter obratno. Za bele in rumene jajčne rezance pa preprosto ločimo rumenjake in beljake, ter jih posebej vlijemo v tekočino. V juho lahko po želji dodamo tudi korenček za dodatne vitamine, zelo okusna pa je tudi z dodatkom suhih ali svežih gob, kot so na primer jurčki, lisičke. Za bolj zdravo različico namesto masla in masti uporabimo olivno olje ali pa moko prepražimo brez maščobe, le na vroči ponvi. Belo pšenično moko lahko zamenjamo tudi za polnozrnato.

Prežganka ne zahteva veliko sestavin in je v času naših babic marsikoga rešila pred lakoto, saj so jo pogosto pripravljali po različnih delih Slovenije. Danes jo kuhamo redkeje, po večini takrat, ko imamo želodčne težave. Marsikoga specifičen okus kumine v prežganki ne prepriča, a je ključnega pomena za lajšanje prebavnih težav. Običajno pšenično moko lahko zamenjamo za ajdovo ali koruzno in tako bo juha primerna tudi za osebe, ki imajo celiakijo in se morajo izogibati glutenu.

foto: Mateja Kilar

Deli s prijatelji: