Postopno odstranjevanje grafitov s sovražno vsebino

Župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič je napovedal, da se bo v mestu nadaljevalo odstranjevanje grafitov in drugih poslikav s sovražnim govorom, s fašističnimi simboli oziroma simboli ideologij in političnih sistemov, ki izražajo protidemokratične, totalitarne in avtoritarne težnje. Ker gre za občutljivo tematiko, se je MO Maribor v prihodnje loteva sistematično in premišljeno.
Meja med vandalizmom in grafitiranjem je pogosto zabrisana. Grafitov v mestu Maribor s sovražno in rasistično vsebino je veliko, nekatere lahko zasledimo na vidnih mestih, druge pa bolj na skritih področjih.
Takšni grafiti so v mestu prisotni že nekaj časa, povod za odstranjevanje pa je vsekakor sporen grafit na steni KC Pekarna, ki prikazuje predsednika vlade Janeza Janšo.
V mestu je moč zaslediti tudi veliko rasističnih grafitov navijaške skupine Viole, katere grb prikazuje keltski križ, ki sicer nima spornega zgodovinskega izvora, vendar je bil kasneje uporabljen v Nacistični Nemčiji, zato je uporaba takšnega simbola skrajno nedopustna in kazniva.
Grafiti so torej umetnost in vandalizem hkrati, ki lahko dobesedno čez noč povsem spremenijo svoj pomen. To pa je rezultat t. i. grafitarske bitke – boja za prostor in ulico med različnimi skupinami. Vsi skupaj pa lahko le upamo, da bo v prihodnosti v mestu Maribor nastalo veliko umetniških grafitov in čim manj tistih s sporno oziroma škodljivo vsebino.

Deli s prijatelji: