Posledice aprilske pozebe bodo katastrofalne

Glede na napovedi meteorologov lahko v tem tednu pričakujemo ponavljajoče temperature močno pod lediščem. Nizke temperature pa pri cvetočih rastlinah povzročijo poškodbe plodičev oziroma cvetov ali mladih poganjkov pri jagodičju. Kako hudo je v Podravju še ugotavljajo z zbiranjem podatkov na terenu, a po dosedanjih ocenah, naj bi bilo 50-odstotkov sadnega drevja letos brez plodov.

Današnje ponekod rekordno nizke temperature za april so prizadele cvetoče sadno drevje, pa tudi izpostavljene vrtnine. Sadjarji in kmetijski svetovalci podatke o škodi po pozebi, ki je napovedana tudi za četrtek, že zbirajo, a po prvih ocenah je škoda precejšnja.

Rodni brsti vseh sadnih rastlin so trenutno po Sloveniji v različnih razvojnih fazah, odvisno od lokacije, sorte, vrste, a kljub temu so vse te razvojne faze sadnega drevja na udaru nizkih temperatur zraka.

Po besedah Reberniška je zaradi nepredvidljivih klimatskih sprememb, ki so v vse bolj pogoste je potrebno preudarno izbrati lego ter sorto sadnega drevja.

Posebno zaskrbljujoče so tudi tople temperature januarja in februarja letos, saj je veliko drevja že zgodaj zacvetelo in jih je že ohladitev v marcu večinoma prizadela pozeba.

V zadnjih dveh desetletjih je bilo kar nekaj spomladanskih pozeb, med drugim so v letih 2016 in 2017 povzročile močan izpada pridelka jabolk, pa tudi večine drugih sadnih vrst. Glede na izmerjene aprilske temperature na meteorološki postaji na območju mariborskega letališča je bilo v 19-letnem obdobju med leti 1998 in 2017 kar v 14 letih minimalna temperatura aprila pod minus eno stopinjo Celzija, skupno pa je bila takšna temperatura v tem obdobju izmerjena 28 aprilskih dni.

Deli s prijatelji: