Poostren nadzor nad uporabo varnostnega pasu

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je danes pričela z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, ki bo trajala 14 dni. V času nacionalne preventivne akcije se bodo agenciji pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor ter 76 Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po Sloveniji. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.
V letu 2019 sta na slovenskih cestah umrla 102 udeleženca cestnega prometa, od tega 29 voznikov osebnih avtomobilov, 10 med njimi jih ni uporabljalo varnostnega pasu. Med 18 umrlimi sopotniki v osebnih avtomobilih jih je le 8 uporabljalo varnostni pas. Najbolj negativno izstopa starostna skupina med 25. in 34. letom starosti, saj je med 6 umrlimi vozniki in potniki v osebnih avtomobilih samo eden uporabljal varnostni pas!
Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Varnostni pas tudi blaži posledice zaradi naletne teže posameznika, ki je enaka ne glede na sedež v vozilu.

Deli s prijatelji: