Podpis pobude za oblikovanje sveta starejših

Slovenija postaja starajoča se družba. 20 % prebivalcev je danes starejših od 65 let. Demografija nas je dohitela. 5 % ljudi je celo starejših od 80 let in vsako leto se ta delež povečuje. S staranjem družbe pa se kopičijo tudi veliki problemi.
Velika napaka je, da že več kot 10 let država ni naredila nič na področju širjenja kapacitet v domovih za starostnike. Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi prinesel tudi drugačne oblike varstva starejše populacije, žal pa priprava takšnega zakona traja predolgo, že več kot 15 let.
Na današnji okrogli mizi so sodelujoči iskali odgovore na vprašanja kako priti do novih kapacitet v domovih za starejše, kako zagotoviti dolgotrajno oskrbo in kako izboljšati kakovost bivanja starejših. Podpisali pa so tudi pobudo za oblikovanje sveta starejših pri županu Mestne občine Maribor.
Takšen svet imajo že nekaj časa v Ljubljani, pred kratkim so ga ustanovili v Tržiču, Kočevje pa je celo razvilo strategijo Prijazno mesto starejšim.
V okviru sveta starejših bi tudi v Mariboru ob sodelovanju strokovnjakov iz civilne družbe pomagali pri naslavljanju in iskanju rešitev za pereče probleme. Med drugim tudi pobudo mestne svetnice Jelke Kolmanič o negovalni bolnišnici, ki je v Mariboru ni in bi po njenem mnenju lahko našla prostor na Pohorju, in sicer po selitvi Oddelka za pljučne bolezni v Maribor.

Deli s prijatelji: