Petra Šinko: “Delo sem dobila po treh dneh!”

Tokrat smo se na “čaju” pogovarjali z energično Petro Šinko, ki prihaja iz Škofje Loke in je 13 let živela tudi na Slovenski obali. Svojo odločitev za selitev v britansko prestolnico je sprejela v hipu. Spakirala in prišla. Petra je videla in izkusila veliko sveta, saj je več let delala na prestižnih jahtah po svetu. V London je prišla po nova prijateljstva in izkušnje. Ali se vidi in bo ostala tukaj tudi čez pet let pa preverite v intervjuju spodaj.

Z nasmejano Petro smo se dobili na “čaju” po slovensko.

V Londonu si slab mesec. Kakšni so tvoji prvi vtisi o mestu in ljudeh tukaj?

Prvi vtisi so fantastični! Sem namreč prvič v Londonu in navdušena sem nad dobrimi povezavami s podzemno železnico, avtobusi, tramvaji – dobro organiziranostjo prometa. Kar je seveda v takem mestu nujno. Edino, na kar se bo treba še navaditi je, da je tukaj vse na levi strani. Tudi z ljudmi sem do zdaj imela samo pozitivne izkušnje. So prijazni, z veseljem pomagajo… Za zdaj vse super! (smeh)

Vsak izmed nas je na začetku tukaj doživel tudi kulturni šok. Verjetno je bilo pri tebi enako. Nad čim si najbolj presenečena?

Uf… o tem bi se dalo pisat na dolgo. Predvsem nad kulturo oblačenja tukaj. Kultura oblačenja je namreč precej drugačna kot v Sloveniji. Precej nenavadna, različna in tudi včasih malo čudna. Od tega, da ženske nosijo japonke sredi januarja in mini krila brez najlonk, do tega, da so kombinacije oblačil res nenavadno sestavljene. V Sloveniji bi temu na trenutke rekli kar Pust.

Pa tukajšnje vreme?

Vreme je bilo prvih 10 dni sončno, zdaj pa je precej oblačno in deževno. Dežnik je moj dnevni spremljevalec – kamorkoli grem.

Angleško vreme je zelo samosvoje, ugotavlja Petra.

Tvoja odločitev za selitev v Anglijo je padla nenadoma. Kako to?

Res je. Glede na to, da bi si mogla v Ljubljani najti stanovanje in novo službo, tukaj bi pa to imela že organizirano preko kolega, sem si rekla, zakaj ne, glede na to, da pred tem še nisem bila v Londonu. V slabem tednu sem spakirala in prišla.

Je bilo tukaj težko najti stanovanje?

Glede stanovanja je bilo že urejeno, ko sem bila v Sloveniji in sem bila nekako pomirjena glede teh stvari okoli bivanja.

foto: Slovenci v Angliji

Si v Londonu že našla delo?

Delo sem dobila po treh dneh, ko sem prišla v London. Tukaj lahko izbiraš in dobiš delo zelo hitro.

Kakšni so tvoji načrti tukaj?

Moji načrti so, da spoznam čim več ljudi, ter da poleg službe nadaljujem na projektu organizacije trga.

Pogrešaš že kaj Slovenijo?

Slovenije za zdaj ne pogrešam.

Pa prijatelje? Kako so pravzaprav odreagirali ob tvoji novici? Pa družina?

Prijatelji in družina so pozitivno sprejeli mojo nenadno odločitev in me tudi pri tem podpirajo, mi stojijo ob strani. Poleg tega smo večkrat tedensko v stiku preko telefona in interneta.

Kje se vidiš čez pet let? Še vedno v Angliji?

Moj cilj je čez pet let živeti v Monte Carlu. Morda pa ostanem tukaj. Nikoli ne reci nikoli. 

Deli s prijatelji: