Petina okužb v domovih za starostnike

V Slovenijie je kar petina potrjenih okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše. S podobnimi težavami pa se spopadajo tudi v drugih državah, ki jih je pandemija najbolj prizadela.
V Sloveniji je bil prvi primer okužbe v domovih za starejše odkrit že 6. marca, šlo je za zdravnika v metliškem domu za starejše. Dober teden pozneje so okužbo z novim koronavirusom odkrili tudi v domu starejših v Šmarju pri Jelšah. Novo žarišče okužbe pa je dobrih 14 dni nazaj postal tudi dom za starejše Ljutomer. V Sloveniji je tako po zadnje dostopnih podatkih 13 domov za starejše, kjer so odkrili vsaj 1 okužbo z novim koronavirusom. Okuženih je 251 oskrbovancev in 106 zaposlenih v domovih.
Okužbe v domovih za starejše so trdovratne in se hitro širijo, s tem pa povzročajo tudi največ smrtnih primerov. Ekipa londonske šole za ekonomijo je ocenila, da prebivalci v domovih za starejše občane predstavljajo 42–57 odstotkov vseh mrtvih zaradi covida-19. Razmere so raziskovali v Italiji, Franciji, Španiji, Belgiji in na Irskem. Najmanjši delež, 42 odstotkov, so ocenili za Belgijo, najvišjega, 57 odstotkov, pa za Španijo.V Sloveniji smo podatek o smrtnosti v domovih za starejše čakali skoraj 1 mesec. Včeraj so pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje objavili podatek, da je med 56 smrtnimi primeri, ki smo jih v Sloveniji beležili na dan 13.4.2020, tri četrtine smrtnih primerov je bilo tako zabeleženih med stanovalci domov za starejše.

Deli s prijatelji: