Odvečni kilogrami in novoletne zaobljube

Vsako novo leto predstavlja v naših življenjih neko novo prelomnico. Marsikdo prehod v novo koledarsko leto vidi kot nov začetek, kot priložnost za začrtanje novih poti ter izbiranje drugačnih možnosti. Med najpogostejšimi obljubami je tudi izguba odvečnih kilogramov in prav tu lahko marsikoga razočaramo z besedami, da čudežne diete ne obstajajo. Diete se hitro izkažejo za neučinkovite, saj se po koncu kilogrami hitro povrnejo nazaj, za nameček pa celo dobimo še kakšen kilogram dodatno. Zaradi nezdravega hujšanja je lahko ogroženo tudi naše zdravje, zato je še kako pomembno, da se sprememb prehranjevalnih navad lotimo premišljeno in si s tem zagotovimo uspeh na dolgi rok.

Novoletne zaobljube si v večini primerov zadamo na napačen način. Pomembno je, da se osredotočamo na zaobljube, ki so dosegljive in bodo v naša življenja prinesle pozitivne spremembe. Besedo dieta zamenjajmo z osredotočanjem na spremembo življenjskega sloga, kjer ni izključevanja določenim skupinam živil, saj popolno izključevanje npr. svoje najljubše »nezdrave« hrane iz jedilnika povzroči še večje hrepenenje po tej hrani, kar posledično vodi do prenajedanja. Pomemben ključ do uspeha je ohranjanje zdravega ravnovesja, saj prav majhne spremembe sčasoma postanejo velike.

Postavimo si realne, konkretne in kratkoročne cilje

Ko so naši cilji bolj konkretni, imajo določen rok in jih realiziramo skozi manjše korake smo ljudje bolj učinkoviti. Cilj mora biti dosegljiv in merljiv, saj v nasprotnem primeru kmalu sledi le razočaranje. Cilji kot so na primer, da bomo v letu 2020 shujšali, jedli več zelenjave, začeli zdravo jesti so preveč splošni in oddaljeni, zato jih raje zamenjajmo s tem, da bomo v januarju izgubili 1,5-2 kg telesne mase, da bomo v januarju vsaj k dvema obrokoma dnevno priložili zelenjavo, da bomo le dvakrat mesečno jedli ocvrto hrano in podobno. Ko bo cilj v januarju dosežen si čestitajmo, nadaljujemo s februarjem, nato z marcem in tako naprej. To so konkretni cilji, ki jih bomo lažje realizirali in jim sledili skozi celo leto.

Zdravje in dobro počutje sta najmočnejša motivacija

Zdravje in dobro počutje sta močnejša motivacija kot številke na tehtnici ali izgubljeni centimetri. Z vsakim letom smo starejši, izpostavljeni smo različnim boleznim, stresu, vendar z zdravo prehrano, zdravimi navadami, gibanjem, skratka z zdravim načinom življenja lahko močno vplivamo na kvaliteto našega življenja. In kot pravi znana misel: Zdrav človek ima našteto želja, bolan le eno samo. Izplača se torej prilagoditi življenjski slog na način, da krepimo svoje zdravje.

Ne pozabimo praznovati svojega uspeha

Težko je ostati discipliniran, če imamo občutek da delamo zaman in se ničesar resnično ne veselimo. Praznujmo in veselimo se majhnih zmag in ne pozabimo na dodatno motivacijo, da se za majhne uspehe na poti doseganja velikega cilja nagrajujte.

Odpuščajmo si in sledimo zastavljenemu cilju

Napačno je mišljenje, da ne bomo naredili nobene napake. Ko jo naredimo, ne bodimo prestrogi do sebe in najpomembnejše je, da ne obupamo. Zaobljube se držimo še naprej, kot da se ni nič zgodilo, saj napaka ne pomeni konca sveta ali propada zaobljube. Na primer, če smo pojedli »nezdrav« obrok poskrbimo za to, da bodo naslednji obroki zdravi in takšni kot smo si zamislili. In če spoznamo, da ne sledimo več zastavljenim ciljem obnovimo zaobljubo in začnimo znova. Novoletno zaobljubo lahko uresničimo kadarkoli, naj bo to spomladi ali sredi vročega poletja.

Za zaključek še priporočilo, da besedo dieta raje zamenjamo za primernejšo. Dieta namreč pomeni, da bomo iz prehrane izločili določena živila in s tem telo prikrajšali za potrebna hranila, ki jih dobimo le z raznoliko prehrano. Besedo raje zamenjajmo za zdravo prehranjevanje ali zdrav življenjski slog. Za svoje delovanje telo potrebuje tako beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe kot tudi različna mikrohranila med katere spadajo vitamini in minerali. Popolno izogibanje kateri od teh skupin zato ni priporočljivo in prav tako tudi ne zdravo. Primerna in raznolika prehrana ter telesna dejavnost so naložba za zdravo telo danes ter aktivno starost v prihodnosti. Za konec pa še opomnik kako zelo pomembno je verjeti vase in v to, da smo novoletno zaobljubo sposobni uresničiti – do konca!

Deli s prijatelji: