Odštevanje do 60. Kurentovanja na Ptuju

Izročilo, dediščina in tradicija so tri rdeče niti, s katerimi je pretkano življenje na Ptuju. Celoletna turistična ponudba najstarejšega slovenskega mesta ter Kurentovanje, ki je več kot maškarada, kurentovanje je čaščenje etnografskih običajev, ki že stoletja povezujejo tamkajšnje ljudi in skupnosti.

Letos na Ptuju praznujejo že 60 letno karnevalsko tradicijo. 60. Izvedba Kurentovanja bo tako združila tri pomembne programe: etnofest, karnevalfest in artfest. Vsako leto pa pustni karneval postreže tudi s kakšno novostjo. Letos bo ena izmed novosti tudi lokacija, na Ptuju so namreč končno odprli prenovljeno mestno tržnico, ki tako dobiva pomembno vlogo tudi pri Kurentovanju.

Letošnje Kurentovanje bo potekalo med 15. In 25. Februarjem in bo postreglo z več kot 7 dogodki za vsak okus. V sklopu 11 – dnevnega dogajanja obiskovalci ne smejo zamuditi: Medcelinskega srečanja tradicionalnih pustnih likov in mask – etno povorke, Dneva kurentovih in korantovih skupin in Mednarodne karnevalske povorke. Za pestro nočno dogajanje pa bo za vse poskrbljeno tudi v Karnevalski dvorani, kjer bo na voljo tudi nekaj novosti. Torej, tudi letos si na Ptuju obetajo množičen obisk, kajti razlogov je več kot dovolj.

Kurentovanje je ena največjih tovrstnih prireditev v Evropi. Obhodi Kurentov so vpisani tudi na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU. Ob Kurentovanju Ptuj postane tudi največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi na prostem, pod uradnim pokroviteljstvom UNESCA. Letošnji finančni okvir festivala je zastavljen precej višje kot prejšnja leta, ob koncu naj bi znašal med 280.000 in 300.000 eur.

Ob žlahtnem jubileju Kurentovanja pa bo Ptuj letos maja gostil tudi jubilejni 40. Letni kongres največjega svetovnega združenja organizatorjev karnevalov, kar bo nova priložnost za mednarodno promocijo regije in celotnega slovenskega turizma.

Deli s prijatelji: