Obiski v domovih starejših občanov spet mogoči

Še eden izmed ukrepov, ki se sprošča z današnjim dnem je prepoved obiskov v domovih za starejše. Vodstva posameznih zavodov se bodo lahko sama odločila, kdaj se bodo obiski tudi začeli. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v sodelovanju s strokovno skupino ministrstva za zdravje pripravilo smernice, le – te pa bo lahko vsak zavod prilagodil zase.
Smernice med drugim nalagajo, da morajo biti obiski posamični in vnaprej najavljeni po telefonu ali po elektronski pošti. Obiski naj bodo omejeni na najožje družinske člane in prostovoljce, ki so že doslej obiskovali posameznega oskrbovanca. Vodstvo zavoda obiske porazdeli po urah in dnevih, da ne pride do zbiranja ljudi. Telesni stiki so prepovedani. Treba je strogo upoštevati varnostno razdaljo. Če se le da, se obiski izvedejo zunaj. Če se ne da zunaj, pa v za to namenjem notranjem prostoru, kjer so stoli vnaprej pripravljeni in s talnimi oznakami za gibanje.
V primeru, da oskrbovanec ne more zapustiti sobe, lahko vodstvo izjemoma dovoli obisk tudi v sami sobi ob prisotnosti zaposlenega v ustrezni zaščitni opremi. Ob vstopu bo posameznik moral podati izjavo, da je bil v zadnjih 14 dneh zdrav in da v tem obdobju ni bil v stiku z nobenim človekom, ki je imel znake okužbe. Zavod pa mora zagotoviti razkuževanje rok, maske in druge nujne zaščitne ukrepe.
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z današnjo izjavo presenetil zaposlene v domovih za starejše. Pravijo, da jih o nameri nihče ni obvestil, da so to informacijo izvedeli šele iz medijev. Zato vrata za obiskovalce večine domov za starejše tudi danes in med prazniki ostajajo zaprta.

Deli s prijatelji: