Novo Mesto

 Kdo bi objel še lepše kot Krka
naše to mesto, kjer sem doma?
Tam pod Gorjanci staro je mesto,
vsi stari znanci pridemo tja.
(Ansambel Lojzeta Slaka)

Na jugovzhodu Slovenije, v varnem zavetju skrivnostnih Gorjancev in med nežnimi zavoji reke Krke leži staro Novo mesto. Vse od ustanovitve davnega 7. 4. 1365 se je Rudolfswerth (Rudolfovo pristanišče) razvijal kot pomembno trgovsko in prometno središče.

Danes je Novo mesto središče Dolenjske in ima nekaj več kot 20 000 prebivalcev. Poleg slavne zgodovine se lahko mesto pohvali z naravnimi lepotami, kulturnimi dogodki, čudovitim starim mestnim jedrom, razvito industrijo, številnimi izobraževalnimi ustanovami, vključno z Univerzo, športnimi dogodki in infrastrukturo ter nenazadnje z mnogimi slavnimi rojaki.

Kam na ogled?

Ko vas ceste ali železnica pripeljejo do Novega mesta, nikakor ne smete spregledati naslednjih znamenitosti:

 • Breg in Glavni trg
  Na ostankih srednjeveškega obzidja, imenovanega Šance, je na strmem pobočju pod Kapitljem zrasel venec stanovanjskih hiš, ki kakor da visijo nad Krko, ponujajo enega najbolj prepoznavnih pogledov na Novo mesto. Brezšivno se stikajo s spodnjim delom Glavnega trga, ki je v letu 2019 dobil novo podobo. Zdaj sije v vsej svoji lepoti brez prometa in je postal mestna dnevna soba, kjer se večinoma poleti skoraj vsak dan kaj dogaja. Središče trga predstavlja tako imenovani Kettejev vodnjak, na katerem so slavni pesnikovi verzi.
 • Kandijski most
  Le nekaj metrov stran od prvotnega mostu iz leta 1600 stoji zdaj modernejši most z železno konstrukcijo, ki povezuje Glavni trg s Kandijo. Prav tako kot trg je dočakal svojo prenovo, vsako leto pa je zvezda predstave, ko gosti tekmovanje v Skokih v vodo z višin.
 • Kapiteljska cerkev sv. Miklavža
  Na najvišji točki polotoka, na katerem leži mestno središče, stoji kapiteljska cerkev svetega Miklavža oziroma Nikolaja. S svojo gotsko in baročno arhitekturo varuje mesto in predstavlja orientacijsko točko, saj je njen zvonik viden skoraj od povsod. Od leta 2006 je cerkev tudi stolnica Škofije Novo mesto.
 • Marof in Kettejev drevored
  Preko Novega trga nas pot po kostanjevem Kettejevem drevoredu mimo Športne dvorane Marof popelje na grič Marof. Na njem so obsežna arheološka najdišča, kjer so našli znamenite halštatske situle, ki so postale novomeški simbol Več o njih lahko zdaj izveste v Dolenjskem Muzeju. Sicer pa je Marof priljubljeno sprehajališče, ki povezuje center mesta in Bršljin. Razgled s klopc ob poti pa morate odkriti sami.
 • Loka
  Če se z Novega trga spustimo proti Krki, nas pričaka športno središče Loka, ki je z Župančičevem sprehajališčem povezana z Glavnim trgom in Bršljinom. Ob poti vas čakajo klopce z verzi različnih pesnikov, tako da se lahko lepotam sanjave Krke načudite v družbi izbranih besed.
 • Grad Grm
  Se nahaja na vzpetini na južnem koncu Novega mesta in ga zlahka najdemo, če se z Glavnega trga odpravimo preko Kandijskega mostu. Zgradila in uporabljala ga je družina Mordax, v 19. stoletju pa je v njegovih prostorih zaživela prva kmetijska šola na Kranjskem. Danes je grad kulisa za poletne kulturne dogodke, sicer pa v svojem parku ponuja zavetje pred vsakodnevno naglico.
Grad Grm
 • Trška gora
  Je hrib pri Novem mestu, najbolj znan po svojih zidanicah. Na vrhu stoji cerkev Marijinega rojstva, ob njej pa štiri lipe, od katerih ena velja za najdebelejšo dolenjsko lipo. Sicer pa danes zidanice odpirajo svoja vrata in ponujajo sodobno obliko turizma. Postanite vinogradnik ali kletar za kakšen dan, prespite v sto in več let stari zidanici in se naužijte domačih dobrot in izjemnega razgleda.

Tukaj se možnosti za oglede in sprehode nikakor ne končajo. Novo mesto z okolico ponuja še mnogo zanimivih doživetij. O teh pa boste morda lahko brali prav kmalu.

Deli s prijatelji: