Novice iz Slovenije

 • V prihodnjih urah se po državi še obetajo močnejše nevihte

  Po državi je ob prehodu hladne fronte še vse do jutra pričakovati močnejše nevihte. Pihal bo močan veter severnih smeri, ki bo na Primorskem pihal tudi s hitrostjo do 100 kilometrov na uro. Že v ponedeljek zvečer je huda ura zajela osrednji in vzhodni del države. V Ljubljani je voda zalila več podvozov, močan veter pa je podiral drevje.

 • Ministrstvo in zavod za šolstvo bosta predstavila raziskavo izobraževanja na daljavo v času epidemije

  Predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda za šolstvo RS bodo danes na novinarski konferenci predstavili raziskavo izobraževanja na daljavo v času epidemije koronavirusa v Sloveniji. Raziskavo je maja in junija opravil zavod za šolstvo, v njej pa je med drugim analiziral različne prakse tovrstnega izobraževanja.

 • Sindikati javnega sektorja danes v podpis dogovora o višjem regresu

  Reprezentativni sindikati javnega sektorja bodo danes podpisovali aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, s katerim zvišujejo letošnji regres za javne uslužbence do vključno 20. plačnega razreda. Dogovor sta pogajalski skupini parafirali v sredo, vlada ga je potrdila dan za tem, podpisati pa ga mora tudi večina sindikatov.

 • Aplikacija za sledenje stikov z okuženimi na poti do sprejema

  Odbor DZ za delo je z manjšimi popravki potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, katerega glavni namen je zaščititi delovna mesta, daje pa tudi podlago za uvedbo aplikacije za sledenje stikom z okuženimi. Te opoziciji ni uspelo črtati iz zakonskega besedila, zato napoveduje ustavno presojo.

 • Ujma v prestolnici lomila drevje in zalivala podvoze

  Vzhodni in osrednji del države je zvečer zajelo neurje z dežjem in močnim vetrom, ki je lomil drevja. Center za obveščanje poroča o večjem številu intervencij, povezanih z vetrolomom in črpanjem vode. V Ljubljani je voda med drugim zalila podvoza na Celovški in Drenikovi cesti, močan veter je lomil drevje. Voda marsikje po državi ovira promet.

 • Cigler Kralj: Vlada bo domove za starejše in zapore razglasila za ogrožena območja po zakonu o nalezljivih boleznih

  Vlada bo domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja, je za TV Slovenija minister za delo Janez Ciglar Kralj razkril dogovor s posveta vlade. S tem bodo vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi s koronavirusom, tako bodo lahko denimo odločili o zaprtju domov.

 • Na meji danes izdali vsaj 277 karantenskih odločb

  Predstavniki ministrstva za zdravje so danes na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na brniškem letališču izdali vsaj 277 karantenskih odločb, od tega največ na Obrežju, najmanj pa na Jelšanah, so za STA pojasnili na ministrstvu.

 • Ljubljanski mestni svetniki ob pomislekih potrdili tudi prostorski akt za območje nekdanje tovarne Tovil

  Ljubljanski mestni svetniki so danes z 21 glasovi za in 15 proti potrdili tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje nekdanje tovarne Tovil na Viču, kjer naj bi zrasla nova stanovanjska soseska. Več svetnikov je zmotilo, da je med investitorji Mihael Karner, za katerim so ameriške oblasti razpisale mednarodno tiralico.

 • Volilni kongres Socialnih demokratov bo predvidoma 10. oktobra

  Na današnji seji predsedstva stranke Socialnih demokratov člani razpravljajo o aktualnih zadevah, protikoronskih ukrepih in postopkih za jesenski kongres, ki bo predvidoma 10. oktobra in na katerem bodo izvolili tudi najvišje predstavnike stranke, je danes ob robu seje predsedstva SD povedala začasna vodja stranke Tanja Fajon.

 • Opozicija ob obravnavi novih ukrepov kritična do aplikacije za sledenje okuženim

  Opozicija v današnji obravnavi predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 na seji odbora DZ za delo opozarja, da je vlada med socialne ukrepe skrila nadzor nad državljani in represijo. “Počasi uvajate diktaturo,” je predstavnikom vlade očitala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ).

 • Ljubljanski svetniki prikimali pripojitvi OŠ Bičevje k OŠ Kolezija

  Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji prižgali zeleno luč pripojitvi Osnovne šole (OŠ) Bičevje k OŠ Kolezija. Pripojitev ne pomeni ukinjanja samostojne šole in prenehanja izvajanja osnovnošolskega izobraževanja, je izpostavila vodja pristojnega občinskega oddelka Marija Fabčič in dodala, da bodo vsi zaposleni ohranili delovna mesta.

 • Francija in delno Češka znova na zelenem seznamu varnih držav

  Vlada je na zeleni seznam epidemiološko varnih držav znova uvrstila Francijo in Češko z izjemo moravsko-šlezijske regije. Odločitev, ki jo je vlada sprejela na današnji dopisni seji, bo začela veljati v torek. Francija in Češka sta bili skupaj s Hrvaško na t. i. rumeni seznam uvrščeni v soboto.

 • Novič danes spremljal obravnavo

  Na okrožnem sodišču so nadaljevali glavno obravnavo v tretjem sojenju Milku Noviču, obdolženemu umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Novič, ki ga na petkovem naroku ni bilo, se je tokratne obravnave udeležil, kolikor mu bo zdravje dopuščalo, pa bo spremljal tudi prihodnje naroke, je za STA povedal odvetnik Žiga Podobnik.

 • Na gospodarskem poslopju pri Tržiču zagorelo zaradi okvare na napeljavi

  Požar, ki je v nedeljo popoldan uničil dve gospodarski poslopji in del stanovanjske hiše v okolici Tržiča, je povzročila tehnična okvara na električni napeljavi v enem od gospodarskih poslopij, so ugotovili kriminalisti. V objektih ni bilo ljudi, poginili pa sta dve živali. Poleg tega so bili poškodovani trije gasilci. Materialna škoda je velika.

 • Na seji sveta varuha za človekove pravice opozorilo o nujnosti tehtanja omejevalnih ukrepov

  Svet varuha za človekove pravice je danes razpravljal o ukrepih ob širjenju novega koronavirusa. Kot pravi varuh Peter Svetina, je omejevanje pravic v krizi sicer dopustno, a mora biti sorazmerno, obstajati pa mora jasna zakonska podlaga. Minister Janez Cigler Kralj zagotavlja, da je tehtanje sorazmernosti ukrepov eno njihovih vodil.