Nogometni delavci: “To ni doping, Martinu Milcu se je zgodila krivica.”

NK Maribor se sooča z nevsakdanjo problematiko, saj je bil Martin Milec pozitiven na dopinškem testu po tekmi s Colerainom v kvalifikacijah za ligo europa. Zato je prejel tudi prepoved igranja nogometa za naslednje 4 mesece. Slovenska nogometna javnost pa je ob tej odločitvi UEFE zgrožena in zahteva natančno analizo razloga, zakaj je pri vsem tem kriv le nogometaš.
Pozitiven doping test nogometaša Maribora je dvignil veliko prahu v javnosti. Ob tem se poraja vprašanje, kako lahko v tako organiziranem klubu pride do takšnega lapsusa v komunikaciji med Milčevim osebnim zdravnikom in zdravniško službo kluba, kljub temu da je slednja bila obveščena s strani igralca.
Milec se sicer že nekaj časa sooča z težave z astmo. Do poletja je jemal zdravilo ventulin, ki je namenjeno lažjim oblikam te bolezni, ker pa se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo mu je osebni zdravnik predpisal Berodual, ki se uporablja pri zdravljenju težjih kroničnih obstruktivnih dihalnih obolenj. Težava pa je, da se bolniki ob uporabi, odzivajo na steoride, ki jo povzroča sporna snov fenoterol.
Podoben spodrsljaj si je leta 2018 privoščil nekdanji nogometaš Domžal, Amedej Vetrih, ki je zaužil prehransk dopolnilo, ki je vsebovalo nedovoljeno snovi higenamin, zato ga je Slovenska protidopinška agencija kaznovala z polletno prepovedjo igranja. Pri Milčevem primeru pa je postopek vodila protidopinška komisija UEFE, zato je tudi kazen najnižja možna- 4 mesece.
Za nogometaša je bilo obdobje čakanja na test izredno težko in to predvsem v psihološkem smislu.
Zaradi kršenja pravil UEFE je prejel štirimesečno kazen nastopanja, ki se bo iztekla 19. marca 2021. Do tega datuma pa ne sme niti trenirati z ekipo, ampak zgolj individualno izven objektov NK Maribor. Klub pa bo igralcu stal ob strani, saj je po besedah športnega direktorja Oliverja Bogatinova prišlo do spodrsljaja zdravniške službe.

Deli s prijatelji: