»Nalezimo se dobrih navad – cepimo se«

Cilj akcije je, da v lokalnih okoljih prebivalce podrobno informirajo o cepivih, cepljenju in naročanju na cepljenje proti covid-19 ter obenem čim bolj poljudno in strokovno odgovorijo na njihove morebitne dileme, strahove in pomanjkljive ali neustrezne informacije.

Ustrezna obveščenost je ključnega pomena za zaupanje ljudi v cepljenje in varnost cepiv proti covid-19. V krajih po Sloveniji, kjer beležijo slabšo precepljenost, med drugim tudi v Podravski statistični regiji, želijo informativne aktivnosti še povečati.

 V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca, torej v drugem največjem cepilnem centru so do današnjega dne porabili 103.477 cepiv in s prvim odmerkom cepili 63.516 ljudi. Količine cepiva še niso zadostne, da bi lahko izbirali vrsto cepiva. Načrtuje pa se, da bi novo kategorijo, starejše od 12-let cepili s s cepivom Pfizer.

Pomembni napredek pa so dosegli tudi pri vpeljavi Evropskega digitalnega covid potrdila, ki bo olajšalo prosto gibanje državljanov in državljank po EU med pandemijo covida-19. Države ga lahko že začnejo izdajati in uporabljati, od 1. julija 2021 pa naj bi bil na voljo v vseh državah članicah EU.

Deli s prijatelji: