Največjo škodo povzroča panika

Ministrstvo za zunanje zadeve je glede na trenutno stanje Koronavirusa COVID – 19 včeraj izdalo priporočilo o potovanjih v tujino. Odsvetujejo se potovanja v severno Italijo, prav tako pa tudi ostala ne nujna potovanja. Strah pred koronavirusom pa je v zadnjem času pri marsikom premagal veselo pričakovanje počitnic.
Glede odpovedi ali prestavitve potovanja, zakupljenega preko turistične agencije je povračilo stroškov odvisno od posamezne agencije. Naš sogovornik poudarja, da v njihovi turistični agenciji gostje ne sprejemajo nobenega rizika, saj lahko do 30 dni pred samim odhodom aranžma stornirajo. Če ob prijavi plačajo odpovedni riziko, pa so upravičeni do vračila kupnine do 24 ur pred odhodom. V agenciji trenutno ne opažajo, da bi se ljudje samo zaradi strahu pred okužbo odločali odpovedovati aranžmaje.
V letu 2018 je po svetu potovalo 1,4 milijarde ljudi, kar je v primerjavi z letom 1950 kar 56 – kratno povečanje tega števila. V istem letu je svetovni turizem ustvaril 1700 milijard dolarjev prihodkov. Največ škode turizmu v tem primeru predstavlja panika. Kljub temu, da je zaradi novega virusa med drugim prišlo do spreminjanja navad, npr. pri pozdravljanju pa o spreminjanju potovalnih navad ne moremo govoriti.
Sicer je v tem trenutno težko oceniti, kakšen bo učinek pojava koronavirusa na turizem, saj je nemogoče vedeti, kako se bo situacija razvijala. Škoda bo odvisna od časa njegove zajezitve. A kot tolažijo strokovnjaki s področja turizma, posledice koronavirusa za turizem zagotovo ne bodo dolgotrajne, saj se bo svetovni turistični tok hitro vrnil v normalne tirnice, ko bo epidemija zaustavljena. Po njihovih izkušnjah imajo namreč turisti zelo slab spomin in hitro pozabijo na varnostna tveganja, ko se razmere na določeni destinaciji umirijo.

DELITE