Najpomembnejša je samozaščita

V boju proti koronavirusu so preventivni ukrepi podobni kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Delo zdravstvenih delvcev je v času koronavirusa močno oteženo. Zato so delo prilagodili in v večinoma zagotavljajo nemoteno zdravljenje preko telefona in maila.
Organizirani smo, da prihajajo čim manj. Če je jasno, da ima človek angino, da ima vneto grlo, mu predpišem antibiotik, kar vb normalnih okoliščinah nebi.
V zdravstvenih domovih, ki so v času epidemije novega koronavirusa vstopne točke za nujno zdravstveno oskrbo, opozarjajo na pomanjkanje osebne varovalne opreme.
Virus se večinoma prenaša kapljično, lahko pa tudi aeorsolno. Kapljično pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim, torej mu moramo biti bližje kot en meter in pol .Ker je ustrezna zaščita nujna za zajezitev virusa covid 19 številni priporočajo maske za večkratno uporabo.
Pomembno je tudi, da doma narejene maske ne razmočimo oziorma jo ne uporabljamo tolikokrat, da postane za naše zdravje še bolj nevarna.
Tudi v lekarnah je delo močno spremenjeno. Vse stranke lahko vstopajo posamično, od tega da morajo že pred vrati statiu 1,5 metrov narazen.
Stranke največ povprašujejo po razkužilih in maskah, pa tudi po vitaminih in prehranskih dodakih.
Pomembna je preventiva, da se izogibamo tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Da se ne dotikamo oči, nosu in ust, predvsem pa je pomembno, da se ustrezno zaščitimo.
V času epidemije koronavirus številni opozarjajo na pomanjskanje varovalne opreme, obenem pa opozarjajo, da za svoje zdravje največ lahko nareidmo sami. Ker število okuženih naglo narašča je pomembno upoštevati vse predpisane ukrepe in se pred morebitno okužbo samozaščititi.

Deli s prijatelji: