Nacistični rovi pod propadlo mariborsko tovarno

Industrijska cona Tezno se razvija na gospodarskem kakor tudi na infrastrukturnem področju. Zaposleni v industrijski coni pa so se začeli ukvarjati tudi z turizmom. Kot turistično atrakacijo ponujajo rove iz časa II. svetovne vojne, katere si obiskovalci ogledajo vodeno.
Globoko pod zemljo, približno 15 metrov pod površjem mariborskega Tezna se torej nahaja še donedavnega skrit sistem rovov, ki jih je med drugo svetovno vojno dal zgraditi nacistični okupator. Zaradi bombardiranja zavezniških sil je podzemni labirint služil za potrebe nemotene proizvodnje delov za letalske motorje.
Obiskovalci lahko v približno 90 minutnem ogledu vidijo razstavo, kako je industrijska cona Tezno izgledala v letu 1941, poslušajo pa tudi pričevanje delavca, ki je bil v tistem času tukaj zaposlen.
Ogledi so možni v soboto ob 16. uri in nedeljo ob 10. uri, katere organizirajo trije vodiči. Ob večjem številu udeležncev pa urnik tudi po potrebi prilagodijo.
Vstopnina znaša 10 evrov, za organizirane skupine nad 15 članov pa 8 evrov.
Dolžina, ki jo obiskovalci prehodijo v času ogleda rovov znaša približno 3,5 km, koliko pa so dejansko dolgi pa je skorajda nemogoče oceniti .
Danes obstaja le še eden vhod v podzemni kompleks, ostali, ki se nahajajo ne daleč stran pa so zasuti in niso več v uporabi.
Ob slovenskem kulturnem prazniku so oglede popestrili z branjem Prešernovih del, za Valentinovo pa za pare ponujajo posebno akcijo.
Vse odkar se je na pol pozabljena zgodovina tega dela Maribora spet sramežljivo odstrla zvedavim raziskovalcem (in pozneje tudi javnosti), rovi počasi postajajo prepoznavna turistična točka Maribora, načrti upravljavcev pa so zdaj povezani predvsem z ohranitvijo industrijske dediščine.

Deli s prijatelji: