Na vstopni točki v Mariboru v povprečju 56 testiranj na dan

Danes minevajo trije tedni, kar so v Mariboru odprli vstopno točko na Cesti proletarskih brigad. Že prvi dan delovanja vstopne točke so sprejeli pacienta, ki je bil kasneje pozitiven na testu in tako postal tudi uradno prvi okuženi na področju Maribora. Tik pred poslabšanjem vremena v teh dneh so na vstopni točki postavili šotor in tako zaposlenim izboljšali delovne pogoje. Situacija pa se je v teh treh tednih delovanja vstopne točke kar korenito spremenila.
Na vstopni točki je trenutno zaposlenih šest oseb. Število zaposlenih se je v preteklih dneh, ko se je Ministrstvo za zdravje odločilo, da bodo na vstopni točki opravljali tudi diagnostične preglede, povišalo. Testiranja na vstopni točki drugače potekajo vsak dan med 7. in 23. uro. Odvzete brise nato pošiljajo v Nacionalni laboratorij za javno zdravje.
Testiranje na novi koronavirus je ključno za spremljanje, razumevanje in zatiranje širjenja okužbe, opozarja svetovna zdravstvena organizacija. V istem času se je v Sloveniji razplamtela razprava o tem, da pri nas testiramo manj kot prej.
V zadnjih dneh je veliko govora tudi o zaščitni opremi. Predvsem pomanjkanju le -te.
Vstopna točka na Taboru je še vedno namenjena prebivalcem Maribora, sosednjih občin in občin: Slovenska Bistrica, Lenart, Ptuj in Ormož, ki obsega pribl. 300.000 ljudi.
Projekcije, ki so jih v preteklih dneh pripravili različni strokovnjaki, glede gibanja števila okuženih v Sloveniji je marsikoga malo zaskrbela. Število okuženih bo še naprej naraščalo, upamo da ne eksponentno, tudi vrha epidemije zaenkrat še ni mogoče napovedati. Zato je nujno, da vsak posameznik upošteva navodila pristojnih.
Slovenska vlada, zdravstvena stroka in uporabniki družbenih omrežjih zdaj že lep čas pozivajo sodržavljane, naj ostanejo doma oziroma upoštevajo priporočila oblasti. In ravno s tem vsak izmed nas pomembno prispeva k zajezitvi širjenja novega koronavirusa.

Deli s prijatelji: