Na Ptujskem zmanjkuje prostora za odpadno embalažo

Direktorji vseh treh podjetij, ki v spodnjem Podravju skrbijo za odvoz odpadkov, so župane občin na tem območju opozorili, da tudi v centru za ravnanje z odpadki v Gajkah že prihaja do težav zaradi nakopičene embalaže.
Hodnik je županom obrazložil trenutne razmere, v katerih so se tako kot drugod po državi, znašli, ker družbe za ravnanje z odpadno embalažo ne poskrbijo za vso zbrano embalažo. Približno pol zbrane embalaže namreč zaradi slabo urejene zakonodaje nima lastnika, saj manjša podjetja, ki letno ne oddajo vsaj 15 ton embalaže, niso zavezana k ustreznemu ravnanju.
Čeprav je država nekaj let zatrjevala drugače, je sodišče dalo prav družbam, zato si je okoljsko ministrstvo vsaj nekoliko premislilo in bodo tudi za letos zbrane količine poskrbeli z denarjem iz državnega proračuna.
Ob tem je zavrnil, da je namen njihovega opozorila zagotoviti dodaten denar in tako še višje komunalne položnice za občane, od županov zgolj pričakuje, da bodo po različnih svojih kanalih skušali pomagati pri tem, da država sprejme interventne ukrepe pa tudi dolgoročno rešitev za to problematiko.
Ptujska županja Nuška Gajšek je ob tem nekoliko v šali, malo pa tudi zares, pripomnila, naj država sprejme takšen interventni zakon, s katerim bi odvečne smeti naložila v kontejnerje in jih odpeljala v Skandinavijo.
Skrbi jo, da se položnice dražijo, odlagališča so prepolna odpadkov, država pa nima nobene rešitve.
Ministrstvu za okolje in prostor mora vzpostaviti sistem deljene odgovornosti za redni odvoz teh odpadkov od komunalnih podjetij in uredi zakonodajo tako, da bo sistem operativen in vzdržen za vse deležnike v procesu odstranjevanja teh odpadkov.

Deli s prijatelji: