Miklavž je letos brez spremstva

V občini Šentilj je tradicija, da 6. decembra vsako leto tudi njihove kraje obišče sv.Miklavž, a letos, zaradi zdravstvene krize, brez spremstva in kulturnih prireditev.
Miklavž otroke obdaruje vsako leto po istem ključu, ki se prične v cerkvi v Šentilju, katera vedno velja za lokacijo priprave daril in štetja pisem, tuak pa Miklavž po navadi snuje načrt, katere otroke bo taradi takšnih in drugačnih razlogov še posebej bogato obdaril.
Prvi dobri mož, ki obišče otroke v začetku decembra bo tudi letos pot nadaljeval proti Kulturno posvetnem domu Vlada Pipana, za zaključek pa bo obiskal tudi otroke v Zgornji Velki, letos izjemoma sam, brez konjske vprege in parkljev.
Odziv otrok je kot vsako leto številne in pozitiven, vsi skupaj pa si želijo da bi v prihodnjem letu prihod Miklavža pričakali v normalnih razmerah z ddruženji z vrstniki in predajanju prazničnih užitkov, brez zdravstvenih ukrepov.
Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja, je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi okrog in jim prinaša darove – pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov. Podoba tega prikupnega svetnika je v nas tako močno živa že od otroških let, bolj kakor podoba malokaterega drugega svetnika.

Deli s prijatelji: