Michelinove zvezdice v Sloveniji

Težko pričakovane Michelinove zvezdice so prišle tudi v Slovenijo.

Kaj so Michelinove zvezdice?

Michelinove zvezdice restavraciji dajejo večjo vrednost, saj gre za priznanje, da določena restavracija sodi v sam svetovni kulinarični vrh. S tem gostom sporočajo, da bodo deležni najboljše hrane in kvalitetne postrežbe.

Pomen zvezdic

1 zvezdica pomeni, da gre za zelo dobro restavracijo v svoji kategoriji. 2 zvezdici pomenita odlično restavracijo, medtem ko 3 zvezdice pomenijo najboljše kar si lahko v kulinariki zamislimo.

Z letošnjim letom so Michelinove zvezdice prišle tudi v Slovenijo.

Kar 2 Michelinovi zvezdici je prejela Hiša Franko iz Kobarida, ki jo vodi kuharska mojstrica Ano Roš. In tako je ta restavracija ena od le 473 restavracij po vsem svetu z dvema Michelinovima zvezdicama in edina v Sloveniji.

Mislim da sta dve zvezdici kar pošteni ta trenutek, hkrati pa dajeta prostor za evolucijo, za razvoj, za to, da postaneš še boljši. Dajte nam čas, dajte nam priložnost, imamo še prostora in bomo še boljši in bolj pridni in bolj predani in morda nekoč pride tretja.  
Ana Roš

1 zvezdico pa je dobilo pet slovenskih restavracij:

–          Hiša Denk – Kungota, kuharski mojster Gregor Vračko,

–          Pri Lojzetu – Vipava, kuharski mojster Tomaž Kavčič,

–          Vila Podvin – Radovljica, kuharski mojster Uroš Štefelin,

–          Dam – Nova Gorica, kuharski mojster Uroš Fakuč,

–          Atelje – Ljubljana, kuharski mojster Jorg Zupan.

Več slovenskih restavracij pa je dobilo tudi Michelinovo priznanje. Priznanje BIB GOURMAND (dobro razmerje med ceno in kakovostjo) je dobilo 9 restavracij. Priznanje THE PLATE MICHELIN (sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok) 37 restavracij in Michelinovo priznanje PIKTOGRAM TRAJNOSTI (zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu) pa je dobilo 6 restavracij.

Kriteriji ocenjevanja temeljijo na kakovosti uporabljenih sestavin, mojstrstvu okusov in kuharskih tehnik, osebnosti kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednosti za denar in doslednosti med različnimi obiski. Restavracijo obiščejo tuji ocenjevalci in ocenijo kakovost.

Slovesna podelitev Michelinovih zvezdic je 16.junija potekala na Ljubljanskem gradu z neposredno povezavo s Parizom in je bila prilagojena razmeram po epidemiji koronavirusa.  Slovesno razglasitev je bilo mogoče spremljati tudi po spletu.

Več o zgodbi Michelinovih zvezdic in drugih zanimivostih pa si lahko preberete v članku.

Michelinove zvezdice v Sloveniji
Michelin v Sloveniji: Petim restavracijam ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve. Čestitamo!
Deli s prijatelji: