Maribor – pametno mesto prihodnosti

Pametno mesto je urbano območje, katerega učinkovito upravljamo s pomočjo informacijskih rešitev, elektronskega zbiranja podatkov in objave odprtih podatkov, s katerimi si poenostavimo življenje.

V vzhodni kohezijski regiji bo razvoj pametnih mest in skupnosti spodbujala platforma, ki bo povezovala različne deležnike in jih usmerjala v razvoj visokotehnoloških rešitev za kakovostnejše upravljanje mest in za prijetnejše bivanje ljudi.

Eden prvih projektov je bila vzpostavitev novega modela javne razsvetljave, ki je med največjimi porabniki energije. Z novimi lučmi bi znatno omejili porabo, ob tem pa bi spremljali tudi navade potrošnikov.

Velik problem v mestnih središčih pa postajajo tudi smeti. Glede na dejstvo, fda bo do leta 2050, akr 79 odsottkov svetovne populacije živelo v mestih, morajo po besedah Rosija hitro poiskati ustrezne rešitve. Eden izmed boljših predlogov so polpotopni smetiščni zbiralniki.

Med prvimi, ki so k projektu pristopili so bili tudi v Coni Tezno, kjer se razdi povezujejo z podjetji in organizacijami, ki prinašajo nove ideje in podjetniške priložnosti.

Deli s prijatelji: